Is een gezonde slanke mindset te trainen?

Change your MIND, Change your LIFE

Hoe kan je de focus op gezond slank leven vasthouden?

Vraag aan een vrouw hoe het met haar gewicht is een paar weken nadat ze is gestopt met het dieet dat ze volgde. Je krijgt bijna altijd hetzelfde antwoord, ‘Ik voel me fantastisch, nu is het de kunst om dit vol te houden’. Het volhouden, hoe verander je dat naar een blijvende gezonde slanke leefstijl. In deze blog deel ik mijn tips met je om van ‘volhouden’ naar ‘blijvend’ te gaan en daarmee de gezonde slanke leefstijl krijgt.

In mijn blogs heb ik het vaak over mindset, het veranderen van oude gedachtes en gewoontes naar dat wat nu wel bij je past. Vaak krijg ik de vraag waarom dat dan zo belangrijk is. Je brein splits ik voor het gemak op in 2 delen, je bewustzijn en je onderbewustzijn. Van alles wat je op een dag doet, komt slechts 5% vanuit je bewuste gedeelte van je brein. De overige 95% komt vanuit je onderbewustzijn, je automatische piloot. Alles wat je in je leven doet, meemaakt, leert wordt opgeslagen in je onderbewustzijn.

Je mag het vergelijken met het leren van woordjes, het ouderwetse ‘woordjes stampen’. In het begin is het lastig en hoe vaker je de woordjes blijft herhalen hoe meer het vanzelf gaat. Net zolang totdat bijna alle woorden in je hoofd zijn opgeslagen. Wanneer je ze nodig hebt dan denk je eraan en wordt er in je onderbewustzijn gezocht naar het juiste woord.

Heb je een heel verleden met diëten. Of heb je, net zoals bij mij het geval was, een ongezonde relatie met eten, dan is dit wat er in je onderbewust zijn is opgeslagen. Keer op keer als je in de verleiding komt om te gaan eten of voor een nieuwe uitdaging komt te staan, heeft je onderbewust zijn al een pasklare oplossing voor je. Het stuurt je aan om te gaan doen wat je in het verleden altijd deed. Kort gezegd komt het er op neer dat om de duurzame verandering te maken, het nodig is om met je mindset aan de slag te gaan.

Hoe ontwikkel je die gezonde slanke mindset.

Het goede nieuws is dat wetenschappelijk is bewezen dat je hersenen plastisch zijn. Dat wil zeggen, je hersenen kunnen zich aanpassen aan nieuwe situaties. Zeggen dat je een gezonde slanke mindset hebt is geen garantie voor succes. Het succes ga je boeken door je gedachtes te gaan afstemmen op wat jij wel wil. Wil je het dieet volhouden of kies je ervoor om gezond en slank te gaan leven?

Het woord diëten heeft een betekenis gekregen in je onderbewust zijn. Die betekenis is gebaseerd op al je ervaringen uit het verleden, wat je anderen hebt zien doen, wat er tegen je is gezegd. Je onderbewust zijn roept, keer op keer, nog voordat je het bewust door hebt, deze oude herinneringen en ervaringen op. De momenten dat je er even bewust bezig bent met wat je wel wil bereiken, zijn net niet lang en intens genoeg om ervoor te zorgen dat hetgeen wat je wel wil ook daadwerkelijk in je onderbewustzijn wordt opgeslagen.

De oude opgeslagen data in je onderbewustzijn die niet passen bij wat je wel wil, kun je vervangen door nieuwe data. Hoe meer gedachtes, gewoontes en kennis die wel passen bij je nieuwe gezonde slanke leefstijl worden opgeslagen hoe meer je nieuwe gezonde slanke leven de realiteit gaat worden. Het enige dat het je kost is je tijd en aandacht. Hoe vaker je hier bewust mee bezig bent, hoe eerder je nieuwe gewoontes, gedachtes en overtuigingen, de oude gaan overschrijven in je onderbewustzijn.

Hoe doe je dat in de praktijk

Naast dat je hersenen altijd iets nieuws kunnen leren is er nog een krachtige tool die je kan inzetten. Je brein kan nauwelijks het onderscheid maken tussen realiteit en fictie. Door je wensen en je gedachtes om te zetten in beelden krijg je een vergelijkbaar resultaat als met het daadwerkelijk doen. Je wensen en gedachtes omzetten in beelden is visualiseren.

Visualiseren is een krachtig hulpmiddel om je nieuwe leven tot leven te brengen. je denkt aan de toekomst waarin jij die gezonde slanke vrouw bent. Hoe ziet die toekomst er dan uit. Wat doe je dan anders dan dat je nu doet? Wat eet je, wat doe je als een collega taart heeft meegenomen naar het werk, wat ga je doen als een keertje geen zin hebt om te koken, hoe loop je door de supermarkt, welke kleding draag je? Zo maar wat voorbeelden die je mee kan nemen in jouw eigen visualisatie.

Door te visualiseren komt er nieuwe energie vrij waarmee je de basis legt voor een positieve gezonde slanke mindset. Ook nu gaat het weer om de kracht van de herhaling. Groot of klein, iedere situatie, ieder moment kan je visualiseren. Stel dat je vanavond gezond wil gaan eten, visualiseer dan nu eens levendig hoe door de supermarkt loopt om je boodschappen te doen, hoe je vanavond aan het koken bent en daarna aan het genieten bent van je heerlijke gezonde maaltijd.

Het verschil tussen ‘volhouden’ en volledig je gezonde slanke leven te gaan leven, maak je niet alleen door wat je eet, maar juist door wat je denkt.

Wil je gezonder en slanker gaan leven, lees dan mijn blog waarin ik 5 tips met je deel om je hormonen in balans te brengen.

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?