Over Claudia

Mijn verhaal

Hoe ik 39 kilo ben afgevallen in 10 maanden tijd

Het is het vroege voorjaar van 2014, het zonnetje schijnt, de temperatuur is zo lekker dat de winterjas niet nodig is. Ik ga boodschappen doen en ineens hoor ik iemand zeggen ‘Jeetje Claudia, wat heb jij deze winter gedaan?’… Het is een vraag die ik sindsdien veelvuldig krijg. Tja wat heb ik gedaan? Eigenlijk is het antwoord heel simpel, ik heb op het dieptepunt van mijn leven een besluit genomen en daarna ben ik in een app mijn voeding gaan bijhouden. En ik ben gaan wandelen, heel veel gaan wandelen en later ook gaan fietsen.

Sorry, ik zou hier heel graag een heel mooi verhaal willen vertellen, maar ik kan het niet.

En dan nu de langere versie, ook bij mij vielen de puzzelstukjes van ‘mijn succesformule’ pas achteraf op haar plaats.

Het is oktober 2013 als ik op de badkamer voor de spiegel sta. Ineens herken ik de vrouw die ik in de spiegel zie niet meer. Ik keek haar in de ogen en dacht alleen maar ‘jeetje wie ben jij, hoe heb ik het zover kunnen laten komen?’ Ik zag een vrouw met een rood opgezwollen gezicht, maar het was die blik in de ogen, dit was een vrouw die aan het overleven was.

Overleven terwijl ik best wel een mooi leven had. Getrouwd met de liefde van mijn leven, twee prachtige kinderen, hondje, mooi huis, we hadden een goed lopend bedrijf. Met de dood van mijn ouders en mijn zus had ik mij verzoend, kortom … niks te klagen.

Wat niemand wist was dat ik echt aan het worstelen was met mezelf en mijn gewicht. Al vanaf mijn pubertijd wilde ik slank zijn, ik had grootste dromen, maar helaas het bleef bij dromen. Eten en ik waren samen heel complex. Ik zal het je maar meteen vertellen, ik was echt een stiekeme eter. Zo erg dat het uiteindelijk een eetstoornis, Binge Eating Disorder, werd. Bijna iedere avond ging ik naar bed in de hoop dat ik de volgende dag slanker zou zijn. In plaats daarvan lag ik nachtenlang wakker, last van maagzuur en nog meer.

Hoe ik de Gezond Slanke Vrouw van mijn dromen werd!

Die ene ochtend, oktober 2013, nam ik het besluit dat ik niet langer slank wilde zijn, ik wilde nog maar 1 ding en dat was een gezonde energieke vrouw zijn. Een energieke, fitte en vooral ook gezonde moeder voor mijn kinderen zijn en ze het goede voorbeeld geven. Het was voor mij helder dat een gezond gewicht krijgen hier een onderdeel van was. Zo besloot ik om in het leven van de Gezond Slanke vrouw te stappen. Want er was 1 ding dat ik 100% zeker wist, ik wilde NIET DIËTEN. Jarenlang was ik stikjaloers geweest op mijn vriendinnen en wow al die mensen die met een dieet waren afgevallen. Echt stikjaloers, maar eigenlijk ook altijd opgelucht als ze daarna ook gewoon weer zwaarder werden. Het klinkt misschien idioot om te zeggen, maar dan voelde ik mij ook prettiger.

Waarom dan geen dieet? Omdat ik de Gezond Slanke vrouw overal zag. Een vrouw die fit en energiek was, die gewoon ‘normaal’ at, ook wel eens genoot van wat lekkers. Deze vrouw deed in basis iets anders waardoor zij geen dieet nodig had. Ik dacht aan mijn zus Karin*, zij was die vrouw. Deze vrouw ben ik gaan uitwerken, ik zag haar al voor mij. Ik ging op onderzoek uit en las over calorieën. Mijn mond viel open, want ik had altijd geleerd dat het belachelijk was om met calorieën bezig te zijn. De theorie die ik las was heel eenvoudig. Calorie is de maat voor de hoeveelheid energie in voeding. En anderzijds een maat die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel energie je lichaam verbruikt. Eet je teveel calorieën, of ze nu gezond zijn of niet, dan kom je aan. Eet je minder calorieën dan je lichaam verbruikt, dan val je af. En, zo las is, er zijn handige app waarin je dit allemaal kan bijhouden.

Dit is wat ik ben gaan doen, iedere dag opnieuw gaan bijhouden wat ik ging eten. Niet achteraf, maar juist vooraf. Het keukenweegschaaltje werd, samen met mijn app, mijn beste vriendin.

Maar ik deed meer en nu pas weet ik dat dit misschien wel de allerbelangrijkste schakel in het hele geheel is geweest. In mijn gedachte was ik alleen nog maar bezig met de vrouw die ik wel wilde zijn. Wat zou zij wel doen als je last van haar emoties had? Hoe zou zij zich gedragen op een feestje? Maar ook, hoe stap zij ’s ochtends uit bed? Hoe praat ze met zichzelf, hoe denkt ze over zichzelf? Hoe eet ze wel? Eigenlijk werkte ik haar hele leven uit. Om het meer kracht bij te zetten had ik een moodboard gemaakt, waarop ik in plaatjes zichtbaar had gemaakt wat ik wel wilde.

En ik had voor mezelf een aantal favoriete zinnen, nu weet ik dat ze dit affirmaties noemen, opgeschreven. Ik begon mijn dag met te zeggen ‘Vandaag leef, eet en denk ik als de gezond slanke vrouw’. Had ik last van mijn emoties dan zei ik ‘ik hoef niet te eten om gelukkig te zijn, mijn gevoelens mogen er zijn, ze komen en gaan, het is okay’. En had ik er nog veel meer.

Iedere vrijdagochtend was mijn moment. Na het wakker worden ging ik op de weegschaal staan en keek ik wat het resultaat was. Niet alleen in kilo’s, maar ook in mijn energieniveau en gevoelens. Iedere vrijdagochtend vroeg ik aan mezelf ‘wat is er goed gegaan en wat minder goed?’ Wat ga ik de komende week doen, iets anders, hetzelfde .’ En ik eindigde met voor mezelf beslissen welk getal ik de week daarna op de weegschaal wilde zien staan, altijd ergens tussen de 0,5 en 1 kilo minder dan de week daarvoor.

Het werkte allemaal en ondertussen genoot ik. Want deed ik nu iets heel raars, nee. Ik deed gewoon in de supermarkt mijn boodschappen, at nog steeds 1 keer per week friet met een kroket (of iets anders ongezonds), we aten gewoon met het hele gezin samen.

Ergens in het hele proces, ik was op dat moment een kilootje of 10 kwijt. Weet het nog goed, want ik had net nieuwe broeken gekocht, kwam ik een kennis tegen. Zij wist wel wat ik aan het doen was. Ze keek me aan en zei ‘Claudia nu moet je echt stoppen hoor met afvallen, je wordt zo echt te mager, dat vind ik echt niet mooi.’ Ik was flabbergasted, hoezo dacht ik. Hoe zo word ik te mager? En waar moet ik dan mee stoppen. Ik voelde me zo ontzettend goed, energiek en al zoveel meer zelfverzekerd. Nu ben ik zo ontzettend dankbaar dat zij dit toen zei. Het zette mij aan het denken, ik wilde niet stoppen, ik wist dat ik mij nooit meer anders wilde voelden. Deze energie èn al zoveel lichter zijn èn dan ook nog eens ‘gewoon normaal’ kunnen eten, alleen gewoon minder eten, het was een droom die was uitgekomen.

Die dag besloot ik dat ‘wat ik deed’ mijn ‘nieuwe normaal’ was en dat ging ik aan mezelf vertellen. Dit is wat ik nog steeds iedere dag aan mezelf vertel en de rest van mijn leven zal blijven zeggen.

Wat ik hier met je deel is hoe ik die 39 kilo ben afgevallen. Hoe ik van obese en ongezond naar de gezond slanke versie van mezelf ben gegaan. Nu weet ik dat het 20% voeding is waarmee je de kilo’s laagje voor laagje afpelt. En dat de overige 80% echt gaat over mindset. Het blijven afstemmen op wat je wel wilt. De verandering komt van binnenuit, door het veranderen van je gedrag en je gedachtes.

Het is nooit mijn bedoeling geweest om ‘hier iets’ mee te gaan doen. Maar ja, sinds mijn eigen transformatie ben ik overstelpt door vragen en gingen mijn ogen open. Ik dacht altijd dat ik de enige was met deze strijd, maar er zijn duizenden vrouwen die dezelfde worsteling hebben. Zo nam ik het besluit om andere vrouwen te gaan helpen. Ik ging studeren, onderzoeken, opende mijn praktijk en nu zoveel jaren later is de Vrouw in Balans Methode ontstaan.

Ook die is er niet zomaar gekomen. Op een gegeven moment viel het op dat ik geen last had van opvliegers en dat soort dingen. Best vreemd, want waar ik ook kwam zag ik dat vrouwen van mijn leeftijd dat wel hadden. Ik wilde onderzoeken hoe dit kwam en zo kwam ik terecht bij de hormonen. Al snel viel het kwartje, door de verandering van mijn leefstijl, had ik ‘als vanzelf’ mijn hormonen in balans gebracht. Hier moest en wilde ik meer van weten. Dankzij de opleidingen Trainer Hormoonfactor en Hormoontherapeut, vielen de laatste puzzelstukjes in elkaar.

Inmiddels is mijn bedrijf uitgegroeid tot de Vrouw in Balans Methode, gewoon een super leuke fulltime job. Heb ik mijn boek uitgegeven, mag ik spreken op super gave events, heb ik al honderden vrouwen mogen inspireren en vooral mogen helpen. Mijn gezond slanke leefstijl, is echt mijn nieuwe normaal. Het is wie ik ben geworden, de gezond slanke vrouw van mijn dromen.

*Mijn mooie zus Karin is in 2002 overleden, dus lang voordat ik mijn besluit nam. Zij is wel mijn grootste bron van inspiratie geweest.

Kennismaken

Enthousiast geworden?

Leer de bewezen formule voor de Gezond Slanke Leefstijl. En verander je leven!

Volg mij op Instagram

@healthyaging.claudia

© Claudia Vesters | Vrouw in Balans Methode

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?