De kracht van kwetsbaarheid

Afgelopen maandag werden er nieuwe foto’s gemaakt voor mijn website. Trots en vrolijk showde ik aan Kim, mijn fotograaf, de kledingsetjes die ik had samengesteld. Zo uit het niets stelde Kim mij een vraag waardoor ik geraakt werd. Het ging over kwetsbaarheid, ze wilde weten of ik mijn kwetsbaarheid durfde te laten zien voor haar camera.

Ineens voelde ik tranen prikken achter mijn ogen. Jezelf kwetsbaar opstellen, was dit wat ik wilde. Is het niet zo dat wij vrouwen juist sterk moeten zijn en in onze kracht moeten staan. Ik was gefascineerd door haar vraag en voelde dat ze gelijk had met haar vraag. Kwetsbaarheid, het is juist goed om dit te laten. Kwetsbaarheid is een gevoelig onderwerp. Jezelf kwetsbaar opstellen betekent dat je een stukje van je kern laat zien, van wie jij echt bent.

Dat is mooi, maar het kan ook eng zijn. Want: wat als dat kwetsbare stukje van jezelf wordt afgekeurd? Wat dan, dan liggen schaamte, verstoting en een gevoel van minderwaardigheid op de loer.

Dat kwetsbare stukje, de schaamte, ik herken het wel. De oude Claudia schaamde zich voor wie ze was geworden. Die laag van kilo’s om mij heen, altijd maar eten, moe, ongezond, altijd het idee dat anderen er iets van zouden vinden. Ondertussen trok ik mezelf steeds meer terug, was niet meer blij met mezelf.

Als ik dan een keer de moed had om mijn kwetsbaarheid te laten zien dan kreeg ik bijna altijd te horen ‘Lieverd, je bent mooi zoals je bent, je bent echt een prachtige vrouw’. Zo lief bedoeld, maar dit was niet hoe ik mij voelde.

Maar hoe reƫel is het om je kwetsbaarheid te blijven verstoppen, wat levert het je op. Het kan juist een aanleiding zijn om te gaan eten, eten te gaan gebruiken om je veter te voelen. De pijn die je voelt als je hieraan denkt te verdoven met eten.

Je mag best weten dat ik mijn kwetsbaarheid aan je laat zien door dit met je te delen. Ook in mij schuilt de twijfel en het idee dat ik ‘groot en sterk’ moet zijn. Want ik heb aan Michelle Obama beloofd om het goede voorbeeld te zijn voor al die vrouwen die gezond en slank willen leven.

De meeste vrouwen die ik coach hebben hiermee te maken. Het is opvallend hoeveel vrouwen het idee hebben dat ‘ze zich sterk moeten houden en dat het niet okay is om je ware gevoelens te laten zien’.

Het is juist wel okay om je kwetsbaarheid te tonen, je gevoelens niet langer op te kroppen. Je hormonen hebben hier heel veel moeite mee. Het veroorzaakt stress als gevoelens onderdrukt worden, er niet mogen zijn. En dat terwijl het lichaam door het ‘normale’ leven al voldoende stress ervaart.

De vrouwen die ik coach stellen zich vaak al kwetsbaar op door mij te bellen en om hulp te vragen. Ze delen met mij hun verhaal, over het leven, dat waar ze nu tegen aan lopen, de hormonale klachten die er zijn, het gewicht waar ze niet blij van worden.

Het tonen van je kwetsbaarheid en het onder woorden brengen van je gevoelens is wat ik iedere vrouw gun. Voor je hormonen kan het bevrijdend werken. Er valt een last van je schouders, je lichaam mag de stress gaan loslaten. Als de stress mag gaan, dan is er weer ruimte voor de gelukshormonen.

Weet dat jouw verhaal er mag zijn, jouw verhaal doet er toe. Je hoeft jezelf niet langer te verstoppen. In deze mail deelde ik een klein stukje van mijn kwetsbaarheid met jou. Mijn hele leven veranderde toen ik september 2013 aan mijn man vertelde hoe ik mij daadwerkelijk voelde. Wat ik vertelde was voor hem nieuw, hij wist niet dat ik mij zo ellendig voelde door al die kilo’s die ik mij mee moest zeulen iedere dag. Dat ik helemaal niet blij was met de vrouw die ik iedere dag in de spiegel zag. Hij wist niet dat ik ‘een stiekeme eter was’.

Toen ik het deelde viel er een last van mijn schouders, het werkte bevrijdend. De tranen stroomde die avond over mijn wangen, niet van verdriet, maar van opluchting, bevrijding. Nu was er ruimte om te gaan kijken naar wat ik wel graag wilde en wat ik hiervoor nodig had.

De vraag die Kim mij afgelopen maandag stelde heeft ervoor gezorgd dat de foto’s anders zijn geworden dan ik in mijn hoofd had. Het was alsof het masker ‘van de krachtige vrouw die alles kan’ is afgevallen. Dankzij deze vraag is de afgelopen dagen mijn website geheel vernieuwd, het verhaal dat wordt verteld op de website is mijn verhaal, maar wellicht ook jouw verhaal.

Lieve mooie vrouw, als ik je in deze mail 1 ding wil meegeven is het wel dat je gevoelens er mogen zijn. Je hoeft ze niet langer te verstoppen omdat je hebt  geleerd dat je ‘krachtig en sterk moet zijn’. Het is goed, jij bent goed, jij mag er zijn.

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?