Tips voor een ‘stabiele bloedsuikerspiegel’ 

Je bloedsuikerspiegel (ook bekend als bloedsuikerwaarde, glucosespiegel of glucosewaarde) is de hoeveelheid glucose (suiker) in je bloed. 

Wat is glucose? Glucose is een vorm van suiker die iedereen in haar bloed heeft. Alle koolhydraten die je eet worden in je maag en darmen omgezet in glucose. Glucose wordt vervolgens opgenomen in je bloed en vanuit daar naar je spieren en organen gebracht. Om dit voor elkaar te krijgen maakt je lichaam het hormoon insuline aan.

Je lichaam is altijd opzoek naar het vinden van een goede glucosebalans in je bloed. Dit noemen we de bloedsuikerspiegel. Na het eten stijgt je bloedsuikerspiegel, dankzij het hormoon insuline worden de suikers naar de weefsels gebracht en daalt je bloedsuikerspiegel weer. Glucose wordt voornamelijk in je spieren opgeslagen. In de spiercellen. Voor de spiercellen geldt, vol = vol. Is een spiercel gevuld met glucose dan kan er geen nieuwe glucose worden opgenomen. Zorgen voor een negatieve energiebalans, minder calorieën eten dan je lichaam verbrand, zorgt ervoor dat er weer ruimte vrij komt in je spiercellen. Maar helaas eten de meeste van ons toch teveel en is er een overschot aan glucose. Dit overschot aan glucose spookt door je lichaam, maakt je moe, beschadigd oa je bloedvaten en wordt uiteindelijk opgeslagen op je buik, billen, heupen.

Door het trainen van je spieren worden er nieuwe spiercellen aangemaakt. Deze spiercellen zijn nog leeg, wat wil zeggen dat zij wel glucose kunnen opnemen. Hiermee voorkom je, als je eetpatroon in balans is, een overschot aan glucose in je bloed.

In basis zijn alle koolhydraten suikers. Voor je lichaam is er wel een verschil. Van koolhydraten met voedingsstoffen stijgt je bloedsuikerspiegel langzamer dan van koolhydraten zonder suikers.

Wanneer je bloedsuikerspiegel uit balans is, dan maakt het je moe, duizelig, opvliegers/nachtzweten liggen op de loer en je krijgt een energiedip met een grote kans dat je juist dan trek krijgt in zoete dingen.

Een stabiele bloedsuikerspiegel geeft je juist energie, ondersteunt je immuunsysteem, je slaapt beter, het wordt makkelijker om af te vallen en helpt je om je hormonen in balans te krijgen en te houden.

Je hormonen kunnen alleen maar singletasken. Als het ene hormoon, bijvoorbeeld insuline, aan het werk is, dan hebben de andere hormonen geen schijn van kans. En dat terwijl er naast insuline nog talloze hormonen zijn die allemaal een belangrijke taak hebben voor ons lichaam. Denk maar eens aan je slaaphormonen of de hormonen die staan voor de vetverbranding.

Ik ben er dol op om moeilijke dingen makkelijk te maken. Je kan voor jezelf een heel eenvoudig onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde koolhydraten. Gezonde koolhydraten zijn de koolhydraten met voedingsstoffen en de ongezonde koolhydraten hebben niet tot nauwelijks voedingsstoffen.

Twee ezelsbruggetje zijn:

➢ Kom de voeding wel of niet uit de natuur?

➢ Is dit product bewerkt of niet?

Als het gaat over brood, weet dan dat brood en broodproducten gemaakt van meel staan voor gezonde koolhydraten en brood/broodproducten gemaakt van bloem staan voor de ongezonde koolhydraten.

Je kan de suikers zien als pyromanen in je lichaam. In plaats van dat ze je energie geven schoppen ze je hele bloedsuikerspiegel in de war. Je brengen je hormonen van slag en maken zelfs dat je opvliegers krijgt. Ben je niet lekker, ziek, druk in je hoofd, moe of heb je bijvoorbeeld een blessure dan voelt dit niet fijn. Eten kan de oplossing zijn, want als je eet, voel je de pijn en de stress eventjes niet meer. Maar ja, als die koolhydraten die je eet pyromanen zijn dan maken ze de ellende alleen maar groter. Ze zetten de problemen juist in vuur en vlam!

Voorkomen is beter, wat kan je nu doen om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

De belangrijkste tips zijn:

  • weet wat je eet
  • zorg voor maximaal 3 goede eetmomenten per dag
  • als honger niet het probleem is, is eten nooit de oplossing
  • eet gezonde koolhydraten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en je lichaam de energie te geven die het wel nodig heeft
  • gebruik de 80/20 balans. Is 80% van je eetpatroon in orde dan kan je lichaam die andere 20% wel aan.
  • Train je spieren, vooral in je bovenlijf.

En tot slot, ben je benieuwd hoe ik je kan helpen om gezond, bruisend van energie en slanker ouder te worden, vraag dan een kennismakingsgesprek aan. Terwijl we genieten van een kopje koffie of thee gaan we samen onderzoeken hoe ik je kan helpen om jouw droom waar te maken.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?