Bodypositive

Marieke Elzinga, Miljuschka Witzenhausen en Linda de Mol breken in het openbaar een lans voor #bodypositive. Vrouwen mogen trots zijn op hun lichaam en dat, als ze willen, tonen. Putjes, stevigere benen en armen het mag allemaal, het is normaal. Zo zien de meeste vrouwen lichamen eruit. Gelukkig omarmt de modewereld het ook steeds meer modellen niet meer graatmager hoeven te zijn. Als je op social media kijkt met de #bodypositive dan zie je dat gelukkig steeds meer vrouwen met rondere vormen zich laten zien. Al met al een positieve verandering.

Toch zet ik een grote maar bij dit hele verhaal en deze heeft echt te maken met mijn eigen jarenlange ervaring als obese vrouw. Op mijn zwaarste punt woog ik 96 kilo. Met een lengte van 1.6 kom je dan uit op een BMI van 37,5. Ik schaamde mij voor mijn lichaam. Naar het strand of een zwembad ging ik wel, maar dan verstopt in een badpak, handdoek om mij heen geslagen, altijd waakzaam of het er nog wel redelijk uit zag.

Laten we vooropstellen dat ik blij ben dat zoveel bekende vrouwen nu opstaan en hun lichaam laten zien. Als ik naar ze kijk als ex-obees dan vraag ik me af waar ze zich voor schamen. Okay ze hebben niet de kledingmaat van een model, ze hebben rondere vormen en putjes op de benen, misschien nog wel een kipfiletje, maar echt obees….. nee dat zijn ze niet. Omgerekend hebben ze zelfs een gewoon gezond BMI. Bij mij komt de vraag op, wat is er echt aan de hand? Waarom durven deze vrouwen zich nu wel bloot te geven  terwijl ze dat eerst niet durfde. Zouden het dan de hormonen en het eetpatroon zijn die maken dat ze diep van binnen niet happy zijn met zichzelf.

Het uiterlijk, we vinden het bijna allemaal erg belangrijk. Als je haren maar goed zitten, je kleding lekker valt en je zelfverzekerd maakt, dan is het allemaal okay. Het uiterlijke plaatje. Maar wat als je ‘best een goed figuur’ hebt, maar er niet van kan genieten. Het je onzeker maakt, dan ben je dus uit balans. Grote kans dat dit in basis komt door het eetpatroon.

Voeding geeft je energie of het ontneemt je je energie. Slank zijn of het perfecte figuur hebben zegt helemaal niks over je interne staat van zijn. Is je lichaam gevuld met gezonde voedingsstoffen zoals vezels, vitamine en mineralen. Of zijn er tekorten. Je lichaam functioneert optimaal als je eetpatroon iedere dag voor minimaal 80% uit voeding bestaat. Voeding is eten zoals de natuur voor ons bedoeld heeft. Alleen dan kunnen je hormonen optimaal werken.

Je hormonen zijn een boodschapperstofjes die alles in je lichaam regelen. Alles moet in evenwicht zijn in je hormoonhuishouding wil je je echt goed voelen. De hormonen in balans houden is niet zo eenvoudig. Je hormonen volgen het ritme van de natuur. Denk maar eens aan het proces van de maandelijkse cyclus. Ongeveer 2 weken voelen de meeste vrouwen zich onder invloed van het hormoon oestrogeen helemaal geweldig. En net als je je op een top vrouwelijk, mooi, voelt stort alles onder invloed van het hormoon progesteron helemaal in.

Je hormonen volgen het ritme van de natuur en vanaf ongeveer je 45ste begin je als vrouw opnieuw te merken dat je hormonen aan het veranderen zijn. Je maakt dan als vrouw  steeds minder oestrogeen en testosteron aan. Veel vrouwen merken dit doordat ze klachten en kwaaltjes krijgen van haaruitval tot opvliegers en van pijnlijke gewrichten tot depressies en aan komen; het is de beruchte menopauze.

Hoe herken je of je hormonen uit balans zijn? Hebben je hormonen het lastig in je lichaam dan krijg je klachten en kwaaltjes. Ik schreef er hierboven al een paar. De lijst is nog veel langer:

  • Je bent moe, uitgeput, valt ’s avonds op de bank al in slaap. Of hebt behoefte aan een middagdutje
  • Je hebt last van vetopslag op de benen
  • Je buik is soms zo opgeblazen dat het lijkt of je zwanger bent
  • Wat je ook doet, afvallen lukt niet meer, sterker nog je wordt steeds een beetje zwaarder
  • Je voelt je gestrest, zomaar ineens kan je humeur veranderen.
  • Je hebt overgewicht
  • Je voelt je angstig, misschien wel depressief
  • Je hebt eten en drinken nodig om je beter te voelen, om de gezellige versie van jezelf te zijn
  • Je hebt last van haaruitval, broze nagels
  • Als je eerlijk bent moet je zeggen dat je opziet tegen iedere dag. Je al moe bent voordat de dag al is begonnen en dan moet je nog de hele dag
  • Het kost je steeds meer moeite om blij te zijn met jezelf
  • Je sport, leeft en eet voor je gevoel gezond en toch ben je niet fit
  • Je geheugen begint je in de steek te laten
  • Je libido is tot het vriespunt aan het dalen of al gedaald

Een hele waslijst aan klachten en kwaaltjes die er op duiden dat je hormonen uit balans zijn. De vraag is nu, dit is de vraag die bij mij opkomt, kun je wel oprecht blij zijn met je lichaam, welk gewicht je ook hebt als je last hebt van deze klachten. Mij lijkt van niet. Want als je niet lekker in je vel zit, dan straal je dit op alle fronten uit. De #bodypositive is geweldig en ik zou echt willen dat alle vrouwen zo zelfverzekerd zijn dat ze opstaan en hun plek in het leven gaan pakken.

Je vastbijten in een hashtag dat hou je mentaal wel een tijdlang vol. Zeker nu er zoveel bekende en onbekende vrouwen opstaan en het goede voorbeeld geven. Maar als je in deze je lichaam niet gaat geven wat het echt nodig heeft, dan blijf je dit niet volhouden. Hoe graag je ook wil, de balans is zoek. De fysieke en mentale balans. Keer op keer kijk je in de spiegel, blijf je stug volhouden dat het allemaal okay is en toch …. van binnen knaagt er iets. Dat iets, dat is je lichaam. Het geeft signalen af dat het fysiek helemaal niet meer zo positief is, dat het aan het doorslaan is naar een negatieve kant.

Linda de Mol heeft in mijn ogen een prachtig lichaam. In mijn ogen, zij ervaart het anders. Ze praat er open over dat ze zich schaamt voor haar maatje meer. In een interview verteld ze dat ze 78,3 kilo weegt en 1.80 lang is. Reken je dit om, dan heeft ze een gezond BMI van 24,2. Een prachtig gewicht waar menig vrouw jaloers op is. Hoe kan het dan dat ze zich toch schaamt voor haar lichaam.

Haar lichaam is inderdaad anders, ze is niet meer de super slanke jonge vrouw die ze was. Er zullen tekenen zijn van het ouder worden, ze heeft 2 kinderen gekregen. Ook haar lichaam heeft al veel moeten doorstaan. Als ik naar haar foto kijk dan denk ik ‘wow mooie vrouw, waar schaam jij je voor, je hebt een geweldig lijf’. Ik zou haar willen vragen, hoe voel jij je echt? Ben je wel uitgerust, voel je de energie wel door je lichaam stromen, de (h)eerlijke energie zoals de natuur voor ons bedoeld heeft. Ik zou zo graag willen weten wat is er echt aan de hand waardoor jij eigenlijk niet lekker in je vel zit.

Ik ben een groot voorstander van de #bodypositive alhoewel ik niet weet of die voor mij geholpen zou hebben toen ik nog veel te zwaar was. Een ander kon wel zeggen dat ik een pracht vrouw met een geweldig lijf was, maar van binnen voelde het niet zo. Nu weet ik dat dit kwam doordat mijn eetpatroon dusdanig verstoord was dat mijn hele hormoonhuishouding uit balans was. Ik voelde mij steeds slechter worden, werd steeds zwaarder, was moe, uitgeput, vergeetachtig en kwam zo in een neerwaartse spiraal terecht waarmee ik steeds onzekerder werd. Eten en drinken werden mij redmiddelen om mij beter te voelen. Om de pijn te verzachten, een avondje uit gezelliger te maken, om wakker te blijven ….

Veel te vaak hoor ik ‘als ik maar slank ben, als ik maar …’ dit waren ook mijn woorden. Ik ken beide kanten van het verhaal uit mijn eigen ervaring. Van zwaar obees ging ik naar gezond slank. Ineens krijg je uit onverwachte hoek te horen ‘wow wat ben je toch een mooie vrouw’. Nu pas herken ik echt het (h)eerlijke patroon van #bodypositive. Als ik wekenlang gezond heb gegeten, actief ben geweest, uitgerust ben, succesvol ben geweest in mijn werk, dan is het een makkie om mee te doen aan #bodypositive. Maar  o wee als ik teveel uit de band ben gesprongen, minder goed slaap, even wat minder actief ben geweest, meteen is er een verschil, fysiek en mentaal. Juist op deze momenten zou ik het uitwillen gillen ‘kijk mij, #bodypositive ‘. Mezelf een mentale oppepper is wat ik op zo’n moment nodig heb. Het liefste dan nog met iets van eten erbij dat meteen een ‘feelgood’ gevoel geeft.

Het maakt allemaal geen bal uit, de moraal van het verhaal is dat de meeste mensen niet weten wat (h)eerlijk gezond eten is en hiermee onbewust hormonaal uit balans zijn geraakt. De lijst met klachten en kwaaltjes, ja dus ook dat maatje meer, ze lijken zo gewoon, zoveel vrouwen hebben met deze klachten te dealen dat ze het nieuwe normaal zijn geworden. Het is niet normaal, zo heeft de natuur het nooit voor ons bedoeld!

Als bodypositive het nieuwe normaal gaat worden, dan pleit ik ervoor om meteen een andere hashtag ook normaal te maken, namelijk die van #eerlijkgezondleven. Echt happy zijn met jezelf is meer dan alleen maar zeggen ‘ik accepteer mezelf zoals ik ben’, het gaat erom of je de energie echt in jezelf voelt stromen. De enige manier om fysiek en mentaal in balans te komen is door je lichaam (h)eerlijke gezonde voeding te gaan geven zodat je hormonen weer voor je gaan werken.

Je lichaam is je kostbaarste bezit en verdient het meer dan ooit in de wereld waarin wij leven en alles wat van ons mooie mensen wordt verwacht dat we het zoveel mogelijk (h)eerlijke gezonde voeding gaan geven.

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?