Oestrogeen
Oestrogeen wordt vaak hét vrouwelijke hormoon genoemd. Het speelt een grote rol in het leven van vrouwen. Bij ruim 300 processen in ons lichaam is dit hormoon betrokken. Dit zijn processen die niks met vruchtbaarheid, voortplanting te maken hebben. Ook mannen hebben het te maken met dit hormoon. Eigenlijk kunnen we beter zeggen dat Oestrogeen een verzamelnaam is voor drie vormen oestrogeen, die ieder weer op verschillende momenten in je lieven worden aangemaakt.
- 17B-oestradiol. Deze is vooral overheersend in onze vruchtbare periode. Deze vorm wordt aangemaakt in de eierstokken en neemt af bij menopauze, dit is vaak een aanleiding voor problemen in die periode.
- Oestron. Deze komt vooral voor na de menopauze en bij overgewicht, deze wordt dan ook aangemaakt in vetweefsel.
- Oestriol. Vooral aanwezig tijdens een zwangerschap. Deze wordt wel aangemaakt vanuit 17B-oestradiol.
Oestrogeen heeft een belangrijke functie in ieder lichaam. Het is een hormoon dat celgroei bevorderd voor o.a. weefsel. Denk aan je botten, slijmvliezen, bindweefsel, zenuwstelsel, hart, darmen, nieren, hersenen, ogen, gewrichten, borsten. Het hormoon werkt opbouwend en helpt bij het herstellen van eventuele schades. Oestrogeen wordt aangemaakt in je bijnieren, eierstokken, vetweefsel en tijdens een zwangerschap in de placenta.
Tijdens je vruchtbare periode (van de eerste tot de laatste menstruatie) werkt oestrogeen samen met progesteron. Als er een goede balans is tussen deze twee hormonen dan verloopt alles zonder noemenswaardige klachten. Oestrogeen wordt ook wel eens het ‘feelgood’ hormoon genoemd. Dit is omdat oestrogeen invloed heeft op de aanmaak van de neurotransmitters serotonine, endorfine en oxytocine.
Je lever vervult een belangrijke rol.
De lever zorgt ervoor dat het hormoon kan worden omgezet in de verschillende soorten oestron. Er zijn meerdere soorten nodig, omdat iedere fase van je leven vraagt om een ander soort. Daarnaast wordt in de lever een teveel aan oestrogeen afgebroken.
Oestrogeenbalans
Om fit en energiek te zijn, met een gezond lichaamsgewicht, is een gezonde hormonale balans een onmisbare factor. Dit gaat zeker op voor Oestrogeen. Helaas is het zo dat onze westerse leefstijl leidt tot een disbalans bij dit hormoon. Te veel suikers eten, onregelmatig eten, te laat naar bed gaan, slaapproblemen, te veel blauw licht, alcohol, stress. Allemaal factoren die bijdragen aan de disbalans. Maar denk ook eens aan de grote blootstelling aan xeno-oestrogenen. Bijvoorbeeld de pil, make-up, schoonmaakmiddelen en plastic flessen waar we uit drinken.
Daarnaast is een belangrijke oorzaak van een verhoogde aanmaak van oestrogenen een hoog vetpercentage. In vetweefsel zit het enzym aromatase dat kan zorgen voor een omzetting van testosteron in oestrogeen. Een hoger vetpercentage maakt dus vrouwelijker en zorgt voor meer oestrogeen. Als je last hebt van overgewicht is afvallen dus een aandachtspunt.
Een oestrogeen disbalans wil niet alleen zeggen een tekort, maar kan ook betekenen een overschot aan oestrogenen
Kenmerken oestrogeendominantie (overschot)
- Hoofdpijn
- Slaapproblemen
- Pijnlijke borsten
- Endometriose
- Cystevorming in de borsten
- Vleesbomen
- Hormonale migraine
- Verhoogde vetopslag benen en billen
- Afwijkende uitstrijkjes
- PMS
- Heftige menstruatie, met veel bloedverlies
- Angst en/of depressie
- Vaginale schimmelinfecties
- Snel aankomen
- Prikkelbaar
Een te kort aan oestrogeen komt vaak voor. Bijvoorbeeld door de menopauze. In de menopauze neemt de aanmaak van oestrogeen in de eierstokken sterk af.
Kenmerken oestrogeen tekort:
- Vermoeidheid
- Veel zweten in de nacht
- Opvliegers
- Zwakke botten (osteoporose)
- Droge ogen/intieme delen/ huid
- Blaasontstekingen/urineweginfecties
- Stemmingswisselingen
- Snelle huidveroudering
- Geheugenproblemen
- Verhoogde vetopslag
- Weinig zin in seks (laag libido)
- Incontinentie
- Slaapproblemen
- Jeuk
- Allergieën
Wat kan je zelf doen om de oestrogeen balans te herstellen.
Om de oestrogeen balans te herstellen spelen voeding en leefstijl een sleutelrol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvallen, suikerbewust eten, verminderen van alcoholinname, eten van kruisbloemige groenten, of beter gezegd eet gedurende de week alle kleuren van de regenboog aan groenten, meer eiwitten eten, voldoende water drinken, minder koffie drinken, stressreductie, bewegen, spieren trainen. Daarnaast zou je ook kunnen denken goede supplementen die kunnen bijdragen aan het herstellen van de balans.
Wil je weten hoe het op dit moment is met jouw hormoonbalans, vraag dan de gratis Hormonen Checklist aan. Na het invullen van deze Checklist weet je meteen hoe het nu met jouw hormoonbalans is.