Als ik slank ben dan ben ik gelukkig…

Of course was dit ook altijd mijn eerste gedachte, waarom kan ik dan niet gewoon slank zijn was de tweede.

Slank zijn, het beheerste mijn leven. In je verlangen om slank te zijn, kan je helemaal vergeten dat je gezondheid eigenlijk het belangrijkste is dat je bezit. Ik kan me nog goed herinneren hoe mijn moeder en haar vriendinnen altijd wekenlang streng konden zijn. Dan stond er op de vaste ‘theeleut ochtend’ geen schaal met koekjes en chocolade op tafel, maar keurig appel- en sinaasappelpartjes. Op vrijdagmiddag stonden er geen kaasstengels op tafel, maar tomaatjes en komkommer.

Mijn moeder schepte in die weken onze borden altijd extra vol, want zij at niet mee, zij nam wel een shake-je.

Ik zie zoveel gepassioneerde mooie vrouwen om mij heen die precies dezelfde ervaringen hebben. Vrouwen met hetzelfde verlangen, slank zijn. Want als ik eenmaal slank ben dan … Wat is dat toch, de gedachte dat slank en geluk met elkaar te maken hebben. Want als slank en geluk met elkaar te maken hebben, dan zouden toch alle slanke vrouwen gelukkig en succesvol zijn.

Toch begrijp ik wel waar deze gedachte vandaan komt. Het heeft allemaal te maken met de balans tussen je geluks- en stresshormonen. Primair heeft ons brein de taak om ervoor te zorgen dat er homeostase is. Homeostase betekent zorgen voor intern evenwicht. Wanneer er een verstoring wordt opgemerkt zal je hormonale stelsel in actie komen. Hormonen en neurotransmitters zijn bedoeld om deze kostbare balans te bewaken. Hormonen zijn een soort van boodschapperstofjes die via het bloed worden vervoerd om ergens in het lichaam een taak te gaan uitvoeren. Neurotransmitters hebben dezelfde taak alleen worden deze via je zenuwstelsel vervoerd.

Bekende neurotransmitters zijn noradrenaline, dopamine, serotonine, oxytocine en Gaba. Ik noem deze altijd de ‘brein-hormonen’. Dit doe ik met een bijzondere reden, want alles wat je denkt, zegt en voelt, heeft rechtstreeks invloed op deze hormonen. Zit je niet lekker in je vel, heb je om wat voor reden dan ook last van stress, dan zal er op dat moment vanuit je brein een seintje aan je hormoonhuishouding worden gegeven dat er noradrenaline moet worden aangemaakt om je te beschermen tegen de ontstane situatie.

Noradrenaline beschermt je niet alleen, maar gaat er ook voor zorgen dat het lichaam adrenaline en later cortisol gaat aanmaken.

Alle hormonen hebben een overeenkomst, ze kunnen niet multitasken. Het is of het ene hormoon dat aan het werk is, of het andere. Stress trekt je ingedachte mee naar beneden, steeds meer krijg je het gevoel dat je aan het overleven bent. Doordat de stress blijft bestaan en de hormonen niet kunnen multitasken en is het bijna onmogelijk om de gelukshormonen aan te maken.

Je merkt het, voelt het, maar weet niet meer hoe dit te veranderen. En als je dan ook nog eens niet lekker in je vel zit door de kilo’s, dan wordt het gevecht alleen maar groter. Net zoals het gevecht met eten. Want als het brein niet meer in staat is om op de natuurlijke manier je gelukshormonen aan te maken, dan wil het niets liever dat je suiker, zout of vet gaat eten. Van deze stoffen is gewoon bekend dat ze hetzelfde gevoel kunnen geven als de gelukshormonen. Voor even dan, want de magische werking is altijd snel weer voorbij.

Het is een utopie dat alle slanke mensen gelukkig zijn, was het maar waar. Wat wel waar is dat het gewoon fijner is als je lekker in je vel zit. Als je verlost bent van die kilo’s die je nu belemmeren. Als je gewoon zorgeloos in een kledingwinkel kan gaan shoppen. Als je weer blij bent als je jezelf in de spiegel ziet. Of als je gewoon die lange afstanden kan lopen of welke droom dan ook waarmaken.

Het maakt het leven inderdaad lichter en makkelijker. En die gedachte die maakt je weer blij.

Je breinhormonen kan je zelf rechtstreeks beïnvloeden door je gedachtes, gevoelens en de woorden die je gebruikt. Let maar eens op hoe je tegen/over jezelf praat. Het kan zomaar het verschil maken.

Je hormonen, ook je gelukshormonen, hebben meer nodig dan alleen maar fijne gedachtes om de stress te weerstaan. Voeding is echt de moeder van alle hormonen. Voeding is de brandstof voor je lichaam. Ik geef altijd als tip ‘eet zoveel mogelijk zoals de natuur voor ons bedoeld heeft’. Dat is een makkelijke basisgedachte om te beginnen met je lichaam voedingsstoffen te geven.

Wat gebeurt er vaak bij een dieet om af te slanken, dat is dat je aan calorierestrictie doet. Gewoon minder eten dan dat je lichaam nodig heeft. Zou je dit doen met een goed uitgebalanceerd dieet waarbij je lichaam alle essentiële voedingsstoffen krijgt dan word je niet alleen slanker, maar boost je ook nog eens je lichaam.

Helaas is het zo dat hier bij de meeste diëten weinig rekening mee wordt gehouden. Een bekend voorbeeld is koolhydraatarm eten. Het werkt, je valt af. Even kan je lichaam hier prima mee omgaan, maar dan breekt het moment aan dat er echt een te kort is aan goede koolhydraten. Zo ontstaat er een tekort aan nog veel meer voedingsstoffen zoals B-vitamines waardoor je weer last kan krijgen van haaruitval. Als deze tekorten ontstaan komt je lichaam meteen in actie om de balans, homeostase, te herstellen. Je valt niet verder af en het is steeds lastiger om het strenge dieet vol te houden. Je snapt het misschien wel, je gedachtes zullen op dat moment ook niet zo positief zijn, waardoor je lichaam het liefste wil dat je zoet, zout, vet gaat eten zodat jij je gelukkiger voelt.

Yes, you can have it all! Jij kan èn (h)eerlijk eten, èn afvallen èn gewoon echt je happy voelen. Ik hoop dat ik je met deze blog inzichten heb mogen geven. Inzichten die ik zelf ook heb ervaren in mijn transformatie reis. Ook ik dacht dat slank zijn gelukkig zou maken, maar ik werd pas echt gelukkig toen ik mezelf (h)eerlijk gezond ging eten. Het is een wezenlijk verschil. Als ik een paar dagen minder gezond eet dan blijft mijn gewicht gelijk, maar voel ik mij ook meteen minder happy met mezelf omdat mijn lichaam de voedingsstoffen mist.

Voeden in plaats van vullen if you want to have it all. Voeden als je niet alleen slank wil zijn, maar ook gewoon lekker in je vel wil zitten, bruisen van energie en zelfvertrouwen.

Zou je eens met mij jouw situatie willen bespreken en kijken hoe we dit zouden kunnen ombuigen naar de situatie dat je wel weer echt gelukkig met jezelf kan zijn? Plan dan een kennismaking met mij in.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?