Oei, ik voel!

Als je ’s avonds eindelijk op de bank ploft, lekker met een kop thee, dan veranderd ineens alles. Als ik dit zo schrijf dan denk jij misschien, ‘Claudia waar heb je het over’, nou mooie vrouw ik ga het je vertellen.

Als je neerploft op de bank na een lange dag dan vindt er onbewust een grote verandering plaats in je lichaam. Eindelijk rust, eindelijk even niks na een dag van rennen, vliegen, moeten, alle ballen hoog houden, gezellig blijven ….. eindelijk rust. Voor het lichaam is dit het moment waar het al de hele dag op heeft gewacht, eindelijk krijgt het je aandacht.

Alleen is die aandachttrekkerij van het lichaam vaak net niet waar je echt op zit te wachten. Vaak voel je op zo’n moment hoe moe je bent, eindelijk is er ruimte voor gevoelens, een pijntje dat er ineens is, het kan zoveel zijn. Die gevoelens die opkomen zijn een teken van je lichaam dat het verlangt naar rust of misschien wel ‘gezondere’ voeding of gewoon echt honger.

Het zijn gevoelens die je eerder op de dag niet hebt opgemerkt. Simpel weg omdat er geen ruimte voor was. Want hoe graag wij vrouwen het ook willen, het lichaam kan niet multitasken. Dus zo lang als je met je gedachtes en je acties ‘ergens anders’ bent, dan vallen de signalen van je lichaam je niet op.

Het ploffen op de bank is het moment dat je eindelijk even rust hebt. Dit moment komen er gevoelens, emoties, gedachtes naar voren waar je vaak niet op zit te wachten. Als je voelt dat je moe bent, dan ga je nog niet naar bed. No way, er is nog zoveel op de TV dat je wil zien. Bovendien is het voor je gevoel vaak ook nog veel te vroeg om naar bed te gaan. Of je wil niet vroeg naar bed gaan omdat je dan ook weer zo vroeg wakker bent …

Herkenbaar? Benieuwd naar het vervolg en de oplossing?

Het vervolg zal je vast ook wel herkennen. Voor je het weet heb je zin om iets te eten. Het begint misschien onschuldig met een koekje of een handje nootjes, maar daarna …. Dan begint het pas, dat gevecht. Je partner die op de bank zit met een zak chip, jij die vastberaden nee zegt. Later loop je naar de keuken om iets te pakken en voor je het weet sta je stiekem toch chips te eten.

Of je partner die liefdevol zegt ‘Schat doe het nu niet, is niet goed voor je.’ Zo lief bedoeld, maar onderhuids ben je een snelkookpan aan het worden. Al die gevoelens die je voelt, ze zijn zo niet fijn ….

Wist je dat eten dan daadwerkelijk de oplossing is om de gevoelens niet te voelen?

Je hormonen kunnen namelijk ook niet multitasken. Het is of het ene hormoon dat aan het werk is of het andere hormoon. Die vervelende gevoelens zijn gelinkt aan de stresshormonen. Ze zijn niet fijn, je wil niet dat ze er zijn. Ga je eten, dan worden de hormonen aangezet die horen bij de stofwisseling. De stress, negatieve gevoelen, emoties, gedachtes, worden tijdelijk verdoofd. Maar het moment dat je klaar bent met eten, schakelt het lichaam meteen weer om. De stresshormonen worden weer aangezet.

Zo ontstaat er als het ware een kat en muis spel tussen je hormonen en jezelf.

Oei ik voel!

Je gevoelens, ze mogen er zijn. Je gevoelens zijn signalen van je lichaam, het signaal dat er iets is. Voel je je moe, dan is dit het teken om rust te pakken of lekker te gaan slapen. Zijn er emoties, dan mag je je tranen laten gaan of gewoon even je verhaal gaan delen.

Eten of ‘afleiding’ gaan zoeken, zijn korte termijn oplossingen. Het onderliggende probleem wordt er niet mee opgelost.

En hoe zit het dan met die ‘gezonde snacks’?

Dit is een vraag die ik zo vaak krijg. Eten is eten. Van al het eten dat je eet gaat je stofwisseling aan. Natuurlijk is een ‘gezonde snack’ beter dan een handje chips, koek of chocola, maar feitelijk blijf je hiermee de signalen van je wegdrukken.

Weet je nog dat ik deelde dat je hormonen niet kunnen multitasken? Zo rond een uur of 8 beginnen je hormonen zich voor te bereiden op de nacht. Ga je je stofwisseling aanzetten, dan wordt ook dit proces verstoort.

Wat dan wel?

En wat is nu de moraal van dit verhaal, het is een zin die ik vaak gebruik. ‘Als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing’. Mooie vrouw, je gevoelens mogen er zijn. Je hoeft ze niet meer weg te drukken. Je mag ze aankijken en vervolgens er een oplossing voor vinden om er mee om te gaan. Ben je moe, ga even lekker in bad liggen of alvast naar bed. Je lichaam heeft gewoon wat extra slaap nodig om te kunnen herstellen van de lange, vermoeiende dag. Ben je gefrustreerd, geïrriteerd of wat dan ook, ga lekker een wandeling maken in de frisse lucht. Je zal zien dat je er aanzienlijk van opknapt. Of bel een vriendin, klets even van je af. Of zet een lekker muziekje op, maak een dansje, je zal zien dat er al heel snel frisse fijne energie door je lichaam gaat stromen.

Zou je eens met mij jouw situatie willen bespreken en kijken hoe we dit zouden kunnen ombuigen naar de situatie dat je wel weer echt gelukkig met jezelf kan zijn? Plan dan een kennismaking met mij in.

Heb je vragen over deze blog of wil je meer weten over mijn coaching voor vrouwen neem dan contact met mij op.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?