DHEA

Het DHEA hormoon staat niet zo vaak in de belangstelling. Zo jammer, want het is ‘het hormoon dat je kan helpen om overgewicht te verminderen’. Aan de andere kant ook vreemd, want DHEA is het meest voorkomende hormoon in je lichaam.

Naast het helpen om overgewicht te verminderen heeft het hormoon DHEA nog meer taken. Het ondersteunt onder andere je afweersysteem en kan helpen je geheugen te verbeteren. Ook heeft DHEA tot taak je te beschermen wanneer je stress ervaart. Naast al deze taken wordt DHEA ook wel het ‘anti-aging hormoon’ genoemd. Vanaf je 25ste neemt de aanmaak van het hormoon af. En rond je 65ste is er nog maar 10 tot 20% van het hoogste peil over.

Weet je tijdens je leven een hoog DHEA-niveau vast te houden dan kan je de conditie van je huid verbeteren, verlies je makkelijker gewicht en wordt de hoeveelheid buikvet gereduceerd. Kortom DHEA is een heel waardevol hormoon. Hoe je ervoor kan zorgen dat je het DHEA peil zo optimaal mogelijk blijft ga ik met je delen in deze blog.

DHEA speelt een grote rol bij stress, het is namelijk de tegenhanger van Cortisol. En wordt net als het stresshormoon Cortisol aangemaakt in de bijnieren. Wanneer je veel stress hebt/ervaart, dan maakt je lichaam cortisol aan. Zodra cortisol wordt aangemaakt, start ook meteen de aanmaak van DHEA. Dit wordt gedaan om de inzet van Cortisol te reguleren. Het hormoon Cortisol is niet onuitputtelijk. Blijft de stresssituatie bestaan, dan komt er een moment waarop de voorraad is uitgeput met uiteindelijk een burn-out tot gevolg.

Wanneer er te veel Cortisol wordt aangemaakt is DHEA het hormoon dat dit proces kan blokkeren. Kan er niet meer voldoende DHEA worden aangemaakt, dan kan het hormoon Cortisol vrij haar gang gaan. Het is daarom van groot belang dat de hormonen DHEA en Cortisol goed in balans zijn.

Het is een natuurlijk proces dat het DHEA peil in je lichaam daalt. Daarom merk je op latere leeftijd misschien op dat je veel minder stressbestendig bent dan toen je jonger was. Als het DHEA niveau te laag is, dan kan dit naast de stress gerelateerde klachten, ook zorgen voor een verzwakt afweersysteem en geheugenproblemen. Net als dat het er dan voor kan zorgen dat je sneller aankomt of minder goed kan afvallen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de eetbuien die kunnen ontstaan om de stress weg te eten.

Ondanks dat de hoeveelheid DHEA in je lichaam afhankelijk is van je leeftijd kan je zelf wel positief dit hormoon ondersteunen.

✓ Verminderen van stress.

✓ Slaaptekort zorgt voor verhoogde cortisol levels, minimaal 7 uur slaap is aan te raden.

✓ Gezonde voeding. Eet zoals de natuur voor ons bedoeld heeft, zo vermijd je de inname van suikers.

✓ Drink na 14.00 uur geen koffie meer. Cafeïne heeft de eigenschap dat het adrenaline en cortisol levels verhoogt en je nachtrust kan verstoren.

✓ Bewegen en sporten helpen om je cortisol levels te verlagen. Maar let op: tijdens intensief sporten stijgen je cortisol levels. Heb je nu last van veel stress of ben je herstellende van een burn-out, dan kan het juist de verkeerde kant opgaan. Laat je daarom altijd goed adviseren om op een slimme wijze te trainen.

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?