Hoe mediteren je kan helpen bij afvallen en het creëren van een gezonde mindset

In ‘ons’ drukke leven kan het lastig zijn om gewicht te verliezen en dit vervolgens ook nog eens blijvend te behouden. Gelukkig kan mediteren hierbij helpen. In dit artikel lees je hoe meditatie je kan helpen bij het afvallen en het ontwikkelen van een gezonde mindset als vrouw boven de 40.

Door middel van meditatie kan je je bewust worden van je eetgewoonten en de emoties die hierbij komen kijken. Veel vrouwen hebben namelijk de neiging om te eten uit emotie, bijvoorbeeld als ze gestrest zijn of zich vervelen. Door middel van meditatie kan je deze emoties herkennen en er bewust van worden, waardoor je minder snel geneigd bent om hieraan toe te geven.

Reguleren van eetlust

Daarnaast kan meditatie ook helpen om je eetlust te reguleren. Door regelmatig te mediteren kan je leren om beter naar je lichaam te luisteren en te herkennen wanneer je écht honger hebt en wanneer niet. Hierdoor kan je minder snel overeten en zal je dus ook minder snel aankomen.

Stress verminderen

Ook kan meditatie helpen bij het verminderen van stress, wat een belangrijke factor kan zijn bij gewichtstoename. Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam namelijk het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam meer vet opslaat, met als gevolg dat je aankomt. Door regelmatig te mediteren kan je stress verminderen en dus ook de aanmaak van cortisol verminderen.

Ontwikkelen van zelfcompassie

Tot slot kan meditatie ook helpen om meer zelfcompassie te ontwikkelen. Veel vrouwen zijn namelijk erg streng voor zichzelf als het gaat om hun gewicht. Door middel van meditatie kan je leren om vriendelijker tegen jezelf te zijn en te accepteren wie je bent. Hierdoor zal je minder snel geneigd zijn om jezelf te straffen met ongezond eten of overmatig sporten, en zal je eerder geneigd zijn om goed voor jezelf te zorgen.

Mediteren kan je leren

Al met al kan meditatie dus een belangrijke rol spelen bij het blijvend en gezond afvallen voor de 40+ vrouw. Door regelmatig te mediteren kan je je bewustzijn vergroten, je eetlust reguleren, stress verminderen en meer zelfcompassie ontwikkelen. Begin heel rustig met mediteren. In het begin kan het lastig zijn, je brein gaat ‘alle’ kanten op en het is lastig om je aandacht erbij te houden. Gedachtes zullen altijd gaan en komen. Probeer je te focussen op je ademhaling. Merk je na een paar minuten dat het ‘over’ is met de focus dan is het goed. De volgende keer kan je het vast al wat langer volhouden en zo bouw je het rustig op.

Wil je meer weten over gezond en blijvend afvallen? Lees dan de andere artikelen over deze onderwerpen die ik al voor je heb geschreven.

En tot slot, ben je benieuwd hoe ik je kan helpen om blijvend en gezond af te vallen, vraag dan een kennismakingsgesprek aan. Terwijl we genieten van een kopje koffie of thee gaan we samen onderzoeken hoe ik je kan helpen om jouw droom waar te maken.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?