Wat is de overeenkomst tussen ‘Intermittent Fasting’ en een ‘normaal’ eetpatroon

Over ‘Intermittent Fasting’ krijg ik altijd heel veel vragen. ‘Wat ik er van vind, hoe ik er tegenaan kijk, of het werkt’. Tijd om er eens dieper in te duiken en een waardevolle ontdekking te doen.

IF is een manier van eten waarbij je periodes van vasten afwisselt met periodes van eten. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je 16 uur niet eet en vervolgens binnen een periode van 8 uur je dagelijkse calorieën consumeert. Het idee achter IF is dat het je lichaam in staat stelt om te herstellen, voedingsstoffen goed te verwerken, bloedsuikerspiegel te stabiliseren, vet te gaan verbranden en zo kan helpen om af te vallen.

Maar wat veel mensen niet weten, is dat IF eigenlijk niet zo anders is dan de manier waarop onze voorouders aten. In vroegere tijden was het niet ongewoon om slechts twee of drie keer per dag te eten en de rest van de tijd te vasten/niet te eten. Dit was niet alleen uit noodzaak, maar mensen wisten gewoon niet beter. De overdaad die wij hebben aan tussendoortje, de drukte die we ervaren en het feit dat eten ‘moeilijk’ wordt gemaakt, was er toen nog niet.

Ik zeg altijd ‘als je gewoon 3x per dag gaat eten, tussen iedere maaltijd 4 à 5 uur laat zitten en misschien 1 klein tussendoortje per dag neemt, dan heb je een heel normaal eetpatroon te pakken. ‘Gewoon een normaal eetpatroon’, hoe klinkt dat voor je.

Het idee achter deze manier van eten is eigenlijk heel simpel. Door drie goede maaltijden per dag te hebben, krijgt je lichaam de juiste voedingsstoffen op de juiste momenten binnen. Hierdoor voel je je langer verzadigd en heb je minder de neiging om te snacken tussen de maaltijden door. Je geeft je lichaam zo, bijna als vanzelf, de kans om de hormonenbalans te herstellen, je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en de vetverbranding aan te zetten. Je spijsvertering wordt beter en een gezonder lichaamsgewicht komt binnen bereik.

Wat is mijn bezwaar tegen IF? Eigenlijk heb ik geen bezwaren, het enige dat ik zo jammer vind is dat het voor heel veel vrouwen voelt als een ‘dieet’ terwijl het dat, als we alle feiten op de rij zetten, helemaal niet is. Voor je mind geeft dit onrust, er is een onderliggende oude link met ‘diëten’ en alle ervaringen die je daarmee hebt.

Ik pleit ervoor dat ‘we’ gaan omdenken. Drie goede eetmomenten is ‘gewoon normaal’, het maakt je lichaam blij en zorgt dat het weer voor je kan gaan werken. Door het zelf zo te gaan benoemen en natuurlijk ook te gaan doen, pikt je brein het vanzelf op en gaat het ook je ‘nieuwe normaal’ worden.

Kortom, het terugbrengen van het aantal eetmomenten naar 3 keer per dag is een eenvoudige en effectieve manier om een ‘normale’ relatie met eten te ontwikkelen, je hormonen voor je te laten werken en op een gezonde manier blijvend je ideale gewicht te gaan bereiken.

Ben je benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen, vraag dan een kennismakingsgesprek aan. Terwijl we genieten van een kopje koffie of thee gaan we samen bekijken hoe ik je kan helpen om jouw droom waar te maken.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?