Over geluk en gelukkig zijn

We leven in een bijzondere tijd. Niet alleen omdat de laatste dagen van het jaar zijn aangebroken, maar bovenal omdat steeds meer mensen verlangen naar gezonder en bewuster leven. We zijn opzoek naar geluk en succes, laten de beste kant van onszelf zien op social media, zoeken de gezelligheid op door samen te eten, drinken en feesten.

Onze koning sprak er nog over in zijn kerstboodschap, het streven naar geluk is mooi, maar mag geen obessie worden. Door zijn woorden moest ik weer denken aan hoe het ooit was, de herinneringen aan mijn zoektocht naar geluk. Eten en drinken waren voor mij de vervanging geworden van geluk. 30 december was voor mij altijd de dag waarop ik aan mezelf de plechtige belofte deed om vanaf 2 januari af te vallen om slank te worden. Slank zijn, het was mijn grootste verlangen, ik dacht dat slank zijn gelukkig zou maken. 

In het voorjaar van 2012 kwam mijn leven volledig op zijn kop te staan, mijn moeder was ernstig ziek en ineens werd mijn vader getroffen door een herseninfarct. De eerste dagen na het herseninfarct hebben mijn vader en ik prachtige gesprekken gevoerd, het hele leven kwam voorbij. Ondanks alle ellende gaf hij richting aan mijn toekomst met zijn laatste woorden ‘Claudia, doe wat je zegt, dan lieg je niet.’ Achteraf gezien is dit de ommekeer geweest in mijn leven. Het gaf mij het inzicht dat voornemens maken en beloftes doen goed is, als je er maar alles aan doet om ze waar te maken. 

In de dagen die volgende nam ik de zorg voor mijn beide ouders op mij, het was zwaar, zeker omdat ik binnen  3 1/2 maand tijd van allebei afscheid moest nemen. Ondanks het verdriet en de pijn waren het mooie maanden waarin ik veel heb geleerd. De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat een gezond lichaam je kostbaarste bezit is. En dat slank zijn en geluk niks met elkaar te maken hebben. Dit inzicht en de laatste woorden van mijn vader hebben mijn leven compleet veranderd.

De wens om slank te zijn heb ik los gelaten en het verlangen naar een  gezond lichaam heb ik omarmd. In mijn geval was het wel nodig om af te vallen, want ik ben maar 1.60 lang en woog bijna 100 kilo. Bij een gezond lichaam hoort niet alleen een gezonde leefstijl, maar ook een gezond gewicht. Deze verschuiving van mijn gedachtes is niet van de ene op de andere dag geperfectioneerd, het heeft tijd nodig gehad om te groeien, leren en ervaren. Het kan ook niet meteen perfect gaan. Natuurlijk is het bij mij niet altijd perfect gegaan, maar door iedere keer weer terug te keren naar mijn keuze om gezond te zijn, heb ik met vallen en opstaan mijn doel bereikt.

Ik bedacht mantra’s die ik tegen mezelf fluisterde of in mijn hoofd herhaalde. Als ik wakker werd vertelde ik eerst aan mezelf hoe ik mij die dag wilde voelen, daarna liep ik in gedachten mijn dag door en sprak daarna in mezelf uit wat ik ging doen om mezelf die dag gezond, fit en energiek te voelen. Mijn favoriete mantra is ‘Ik hoef niet te eten om gelukkig te zijn, ik eet om gezond, fit en energiek te zijn’. Keer op keer wanneer ik voelde dat ik afgeleid was, als ik in een nieuwe situatie kwam of het even niet ging zoals het moest gaan gebruikte ik de kracht van mijn mantra’s. Ik leerde om milder te zijn naar mezelf en kleine subtiele veranderingen te maken. Iedere ochtend keek ik mezelf in de spiegel in de ogen. Je eigen ogen liegen niet, ze vertellen je altijd de waarheid, hoe moeilijk dit ook kan zijn.

Deze dagen van het jaar maken we allemaal goede voornemens, zelf het voornemen om geen voornemens meer te maken is een voornemen. Aan het einde van het jaar blikken we allemaal terug naar het verleden en kijken we naar de toekomst. Misschien ben je verdrietig en ben je blij dat dit jaar bijna voorbij is zodat je in 2020 opnieuw kan beginnen. Of ben je juist trots en blij en kan je niet wachten om van 2020 je beste jaar ever te maken.

De afgelopen dagen stroomde mijn mailbox over met de meest waanzinnige aanbiedingen voor diëten, challenges, de beloftes van 9 kilo afvallen in 4 weken en suikervrije gerechten die niet suikervrij bleken te zijn. Het lijkt wel of geluk en slank zijn bij elkaar horen. Mijn verhaal en inzichten deel ik op deze dag met je omdat ik het je gun om jouw voornemens voor 2020 waar te maken. Op de reis die ik heb afgelegd hebben mijn ervaringen en alles wat ik heb geleerd voor een grote mindshift gezorgd. Ik heb geleerd dat ik niet hoef te eten om gelukkig te zijn, maar dat ik juist (h)eerijk eten nodig heb om gezond en energiek te zijn. De afgelopen 5 jaar stonden van mij in het teken van studeren. Naast ervaringsexpert wilde ik alles leren over voeding, gezondheid, mindset en dat in de realiteit van het dagelijkse leven. De laatste 2 jaar waren de kers op de taart, ik leerde alles over hormonen. Want het zijn je hormonen die bepalen hoe jij je voelt. Het was enorme eye-opener, want ja eten en drinken zijn een quick fix om je gelukshormonen een boost te geven. Dankzij (h)eerijk eten kan je er voor zorgen dat je geen quick fix voeding, zoals suikers en alcohol, meer nodig hebt om je goed te voelen. 

De meeste diëten zijn een quick fix. Snel veel kilo’s verliezen en daarna weer terug naar hoe het was. Het veranderen van oud naar nieuw heeft tijd nodig. Iedere nieuwe gewoonte heeft tussen de 30 en 111 dagen nodig voordat je er echt aan gewend bent. Kortom: veranderen heeft tijd nodig. Je hersenen zijn zo gewend aan oude gewoontes, dat het tijd nodig heeft voor ze echt zijn omgeturnd. De aanhouder wint, zelfs als je een dag (of langer) in je oude gewoontes vervalt, is dat  geen ramp. Wanneer je het herkent en erkent dat je in een oude gewoonte bent gevallen kan je altijd weer terug naar je nieuwe gewoonte die je aan het leren was. Een goede mantra helpt je hierbij, het geeft je de inspiratie en kracht om op te staan en te gaan doen wat je wel nodig hebt om gezond en fit te zijn. 

Deze laatste dagen van het jaar is het heel natuurlijk om na te denken over het verleden en vooruit te kijken naar de toekomst. Is het je voornemen om in 2020 slank te worden of kies je ervoor om gezond(er), energiek(er) en fit(te) te worden? Kies je voor het laatste, is het dan nodig om, net zoals ik heb gedaan, een gezond gewicht te gaan bereiken?

Je krijgt van mij geen belofte dat je snel kilo’s afvalt of dat je binnen 30 dagen al je gewoontes hebt veranderd, ik ben van de realiteit. Als ervaringsexpert en gewicht- & hormoondeskundige weet ik als geen ander dat veranderen van leefstijl en gedachtes tijd nodig heeft. Door (h)eerlijk te gaan eten zorg je ervoor dat je al binnen 1 à 2 weken frisse energie door je lijf voelt stromen. Dit is het begin, de basis is dan gelegd. Hierna begint het pas echt, jouw zoektocht naar welke voeding past bij jouw lichaam, het in balans brengen van je hormonen en het krijgen van nieuwe gedachtes en overtuigingen. 

In de door mij ontwikkelde Vrouw in Balans methode heb ik alles, mijn kennis en ervaringen, samengebracht. Het is geen quick fix, maar een programma dat minimaal 6 weken duurt. Dit  is waarom je van mij LIFE TIME toegang krijgt tot het online programma en de Vrouw in Balans community. Meedoen aan het Vrouw in Balans programma wil zeggen dat je minimaal 6 weken online met mij aan de slag gaat om met (h)eerlijk eten je hormonen voor je te laten werken en zo stap voor stap je ideale gewicht gaan bereiken. Je krijgt mij er ook bij als coach.

Ik kan me voorstellen dat je even moet nadenken over wat ik met je heb gedeeld in deze blog en dat is goed. Neem je tijd en maak een weloverwogen keuze. Denk eens terug aan de laatste woorden van mijn vader en kijk jezelf eens in de spiegel diep in de ogen. Wanneer jij er klaar voor bent, dan ben ik er voor je. Ik gun het je om van 2020 je beste jaar ever te maken. Het jaar waarin ook jij de gedachte gaat omarmen dat geluk en slank zijn niet hetzelfde zijn. Dat je niet hoeft te eten en drinken om gelukkig te zijn, maar dat je (h)eerlijk eten en drinken nodig hebt om gezond, energiek en fit te zijn.

Ik wens je een geweldige jaarwisseling toe. Geniet zonder schuldgevoel van een heerlijke oliebol en een glaasje champagne. Je komt niet aan van 1 of 2 oliebollen en een glas champagne, je komt aan als je de rest van het jaar teveel eet en drinkt. Geniet van samen zijn, ontspan, lach, knuffel, maak een mooie wandeling en ga (h)eerlijk eten! Je hormonen zijn er dol op.

Liefs,
​Claudia

 

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?