(H)eerlijk genieten zonder zorgen over je gewicht en je hormonen
Tijdens de feestdagen wil je zonder zorgen genieten. Je hebt helemaal geen zin om achteraf met spijt op de weegschaal te staan. Het blijft lastig, de verleidingen zijn groot en dat is lastig.
De feestdagen, erg leuk allemaal, soms een verplichting, maar oh zo moeilijk. Jij had een plan, jij wilde niet aankomen tijdens de feestdagen, maar wel genieten. En dan moet je keuzes maken. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om dan maar niet naar die borrel op je werk te gaan of dat leuke feest over te slaan, maar is dat echt een optie. Is het echt mogelijk om nergens te komen en alleen thuis te blijven met een bak sla en een glas water…. Get real! Nee dus. Geen nood, ook jij kan dit jaar lekker en voldoende eten & drinken en genieten. Jij hebt de regie! De gezelligheid van de feestdagen zit niet in het eten en de hoeveelheden drinken. De gezelligheid maak jij zelf, samen met de mensen om je heen. Ik deel mijn beste tips met je zodat jij, net zoals ik doe, (h)eerlijk geniet.
Wat gun jij jezelf? Al dat lekker of een gezond lichaam?
Neem jij en al dat lekkers dat op tafel staat, eet jij ook nog de nootjes op, wil jij de gastvrouw niet teleurstellen of wil jij een slank lijf? Kies wat jij het allerlekkerste vindt en maak er ruimte voor in je voedingspatroon. Kies bewust de hoeveelheid en geniet hiervan. Als je het langzamer opeet heb jij er veel meer plezier van. Door bewust te plannen voorkom je dat je achteloos teveel eet.
Als jij gaat dieetdenken, “ ik wil wel, maar ik mag niet” eet je uiteindelijk alles op. Denk je slank “ik mag wel, maar ik wil niet alles, ik wil slank zijn” dan ben je lief voor jezelf. Gun jezelf hetgeen je echt het allerlekkerste vindt en geniet hiervan.
Durf nee te zeggen
Je hoeft niet alles wat je wordt aangeboden aan te nemen. Jij bent geen kliko. Doe je dit wel, dan eet en drink je vaak ongemerkt veel te veel voordat je echt aan het diner gaat beginnen.
Beperk je voorraad
Koop kleine hoeveelheden. Haal ze het liefst pas op de dag zelf in huis. Pas op met de verleidingen in de supermarkten. Juist in deze periode van het jaar is het goed om een boodschappenlijst te gebruiken als jij boodschappen gaat doen. Hou je aan je boodschappenlijst en ga niet met een lege maag, of met haast winkelen.
Drink water!
Water geeft je een verzadigd gevoel en zorgt ervoor dat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.
Eet bewust
Stop niet zomaar alles in je mond.
Bewust, met aandacht eten gaat je zeker helpen. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je verzadigingsgevoel op gang komt. Eet je te snel dan is de kans groot dat je allang voldoende hebt gegeten, maar dat je dit nog niet voelt. Door langzaam en bewust te eten verklein je de kans dat je te veel eet.
Plan je dagen
Om ervoor te zorgen dat je niet te veel gaat eten is het juist in deze maand goed om te plannen. Als je gebruik maakt van de eetmeter of een andere app. kun je van tevoren de verdeling van je calorieën plannen. Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel hapjes je gaat nemen en wat je gaat drinken. Bedenk wat jij het allerlekkerste vindt, wat zijn jouw achten, negens en tienen.
Beperk de hoeveelheid
Hoe meer je op tafel zet, hoe voller de schalen, hoe moeilijker de verleiding is. Zien doet namelijk eten. Af en toe rond gaan met een schaal met lekkers is ook gastvrijheid. Je kunt ook wat kleinere schaaltjes neerzetten en deze bijvullen als het nodig is.
Vertellen
Het kan heel fijn voor je zijn om te vertellen dat jij je levensstijl hebt veranderd. Dat jij voortaan bewuster kiest en eet. Door het te vertellen kun je voorkomen dat jij straks een schuldgevoel hebt omdat je niet meer alles eet.
Eetmomenten
Hou vast aan je vaste eetmomenten. Dus ontbijt, lunch, avondeten. Sla geen maaltijden over om dat je wil compenseren. Doe je dit wel dan heb je een grote kans dat je meer trek hebt en juist hierdoor meer gaat eten. Natuurlijk kan je wel de hoeveelheden/samenstelling van de maaltijden aanpassen.
Kliekjes
Heb je kliekjes over ruim deze dan gelijk op. Je kunt ze aan de gasten meegeven, in de koelkast bewaren voor de volgende dag of weggooien. Op deze manier voorkom je dat je ze toch nog gaat opeten tijdens het opruimen. Juist kliekjes zijn heel verleidelijk om van te snoepen tijdens het opruimen. Vergeet niet dat ze natuurlijk ook calorieën bevatten.
Beweeg tijdens de feestdagen (en daar tussendoor)
Het is heel verleidelijk om de hele dag op de bank te blijven zitten of om wat langer in bed te blijven liggen. Het is veel gezonder om tussendoor iets actiefs te gaan doen. Of om wat eerder op te staan en te gaan bewegen. Bovendien kan het heel gezellig zijn om met elkaar actief bezig te zijn. Plan daarom bewust uitjes, wandelingen tijdens de feestdagen. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken, een eindje fietsen of als het kan schaatsen. Of wat denk je van lekker dansen in de woonkamer, heerlijk op ‘foute’ kerstmuziek.
Door te bewegen zorg je ervoor dat je stofwisseling goed op gang komt en de afvalstoffen sneller door je lichaam worden verwerkt. En als bonus verbrand je er calorieën mee en leid het je even af van al het eten en drinken.
Regie
Gaat het toch fout ben dan niet boos, teleurgesteld of verdrietig. Van die ene keer te veel eten vergaat de wereld echt niet. Denk weer aan je doel en pak de regie terug. Om extra calorieën te verbranden kun je bijvoorbeeld een lange wandeling gaan maken.
Weet wat je eet
Veel producten bevatten suiker.. Het is bekend dat je door het eten van geraffineerde suikers behoorlijke dips kunt krijgen in je bloedsuikerspiegel. Door de geraffineerde suikers te verbannen uit je voeding voorkom je dat deze schommelingen van je bloedsuikerspiegel zo heftig zijn. Doordat je bloedsuikerspiegel meer in balans blijft, blijft je energieniveau veel meer op peil. Hierdoor voel jij je fitter.
Als je veel geraffineerde suikers eet gaat je lichaam daar steeds meer om vragen. Je wilt dus steeds meer gaan eten. Je dan bijna nooit 1 koekje of 1 snoepje. Je wilt altijd meer. Door het eten van geraffineerde suikers gaat je lichaam namelijk vragen om meer. Suikervrij eten verlost je van je eetbuien. Dit komt doordat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft, waardoor je minder snel geneigd bent naar producten die veel suikers bevatten.
Tijdens de feestdagen voegen veel fabrikanten suikers toe aan een product. De enige manier om te ontdekken wat de ingrediënten zijn is door op het etiket de ingrediëntenlijst te bekijken. Dus niet kijken naar de voedingswaardetabel, maar alleen naar de ingrediënten. Dit is de enige manier om te ontdekken waar het product van gemaakt is.
EETPLAN FEESTDAGEN
Wat zijn je plannen voor de feestdagen? Wat is je doel? Hoe ga jij je doel bereiken, wat kan jij zelf doen om je voornemens waar te maken? Hoe voelt het voor je als jij je
Wat wil jij wel? Wat wil jij absoluut niet? Verwacht je moeilijkheden? En zo ja welke? Wat kan jij doen om dit te voorkomen? Bijvoorbeeld vertellen wat jij nu doet en waarom. Denk ook aan bewegen en geen maaltijden overslaan?
Als jij zelf gaat koken/bakken wat heb je dan nodig om én lekker te eten, voldoende te eten én te genieten. Wat wil jij? Is het misschien nodig om je recepten aan te passen? Zo ja, hoe dan? Wat kan jij doen?
Welke boodschappen heb jij nodig en hoeveel? Maak een boodschappenlijstje en hou je aan dit lijstje. Zo voorkom je dat je misschien onbedoeld teveel meeneemt. Weet je nog, ‘zien eten, doet eten!’
Schrijf dan nu je plan uit. Lees je plan daarna nog eens kritisch door. Toets je plan aan je doel, je slanke mindset. Ben je tevreden, dan weet je wat je te doen staat. Is er twijfel, pas dan je plan aan net zo lang tot jij er blij van wordt. Kijk bij het doornemen goed of je alle bovenstaande vragen hebt beantwoord, alleen dan heb je een volledig, passend plan om de feestdagen goed door te komen én te genieten.
Liefs,
Claudia
P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.