EMOTIES en EETBUIEN

 

Het is tijd voor een uitgebreide blog over hoe een emotionele trigger een eetbui kan uitlokken en wat je kunt doen om deze cyclus te doorbreken.

Eetbuien zijn iets waar veel vrouwen mee te maken hebben, vooral als ze proberen af te vallen. Vaak voelen vrouwen zich schuldig na een eetbui, wat kan leiden tot gevoelens van wanhoop en het idee dat ze nooit zullen slagen in het bereiken van hun gewichtsverliesdoelen. Maar wat veroorzaakt deze eetbuien en hoe kun je deze cyclus doorbreken?

Een veelvoorkomende oorzaak van eetbuien zijn emotionele triggers. Dit zijn situaties of gebeurtenissen die gevoelens van stress, angst, verdriet, eenzaamheid of andere emoties oproepen. Vaak zoeken mensen troost in voedsel als reactie op deze emoties, omdat eten een tijdelijk gevoel van voldoening en comfort kan bieden. Helaas kan dit troostende effect van korte duur zijn en kan het leiden tot een neerwaartse spiraal van eetbuien en schuldgevoelens. Je kan het zien als een vicieuze cirkel. Er is iets aan de hand, je gaat eten, gevoel is eventjes weg. Ben je klaar met eten of misschien al wel tijdens het eten, komt het gevoel terug of voel je je enorm schuldig. Dit gevoel maakt je niet blij en voor je het weet wil je alweer gaan eten ….

Als je je bewust bent van je emotionele triggers, kun je proberen deze te vermijden of er op een gezonde manier mee om te gaan. Merk je bijvoorbeeld dat je vaak eetbuien krijgt na een stressvolle dag op het werk, kun je proberen om je stressniveau te verminderen door bijvoorbeeld meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken te beoefenen. Of krijg je vaak eetbuien als je alleen thuis bent, dan kun je proberen om je sociale netwerk uit te breiden of nieuwe hobby’s te ontwikkelen om jezelf bezig te houden.

Een andere strategie om eetbuien te verminderen is om te leren omgaan met je emoties op een gezonde manier. In plaats van te reageren op emoties met eten, kun je proberen om je emoties te erkennen en te uiten op een andere manier, zoals door middel van creatieve expressie, praten met een vriend of familielid, of het bijhouden van een dagboek.

Heb je toch een eetbui gehad, dan is het belangrijk om mild te zijn voor jezelf en jezelf niet te straffen. In plaats daarvan kun je proberen om te leren van de situatie en jezelf afvragen wat je anders had kunnen doen om de eetbui te voorkomen. Door jezelf niet te straffen en te leren van je ervaringen, kun je een gezondere relatie met voedsel ontwikkelen en jezelf op de lange termijn helpen om je gewichtsverliesdoelen te bereiken.

Kortom, eetbuien kunnen worden veroorzaakt door emotionele triggers en het is belangrijk om deze triggers te herkennen en er op een gezonde manier mee om te gaan. Door te leren omgaan met je emoties op een gezonde manier, jezelf niet te straffen na een eetbui en te leren van je ervaringen, kun je een gezondere relatie met voedsel ontwikkelen en jezelf op de lange termijn helpen om je gewichtsverliesdoelen te bereiken.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat gezond en blijvend afvallen een proces is en dat het niet altijd in een rechte lijn verloopt. Het is gewoon een hobbelige weg zijn met ups en downs. Het is daarom belangrijk om geduldig en vriendelijk te zijn voor jezelf. Het streven naar een gezonde levensstijl en een gezond gewicht is geen quick fis. Ik zie, en dat is ook mijn eigen ervaring, als een langdurige inspanning die tijd, toewijding en consistentie vereist. Veranderen kost nu eenmaal tijd.

In mijn coachprogramma’s werken we altijd toe naar de gezonde, vitale, slanke(re) vrouw die je wel wilt zijn. En dan is de vraag altijd ‘hoe gaat deze vrouw wel met haar gevoelens en emoties om?’ We werken toe naar de echte fysieke en mentale leefstijl verandering. Dus geen pleistertje op de pijn, maar het probleem bij de wortel aanpakken.

Herkennen en erkennen dat je misschien wel een emotie-eter bent is niet altijd even leuk, het kan zelfs super confronterend zijn. Maar als je eenmaal je eigen triggers helder hebt, dan kun je besluiten om er in de toekomst anders mee om te gaan.

Ik denk wel dat het goed is om te weten dat eetbuien of snaaien niet alleen gericht zijn op ongezonde dingen eten. Feitelijk is alles wat je op zo’n moment eet, of het nu gezond is of niet, eten zonder reden. Dit deel ik met je omdat heel vaak vrouwen aan mij vertellen ‘ja maar ik snoep niet hoor, ik eet dan gewoon tomaatjes of worteltjes. Of koop een bak met gemengd fruit in de supermark’. Wanneer ik dan vertel ‘ja maar dan eet je toch nog steeds je gevoelens weg dan worden vaak de wenkbrauwen gefronst’. Gezond eten is altijd beter dan ongezond eten. Maar wanneer honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing. Ongeacht voor welk eten je kiest.

De conclusie, een emotionele trigger kan een eetbui uitlokken en het kan een gevoel van schuld en teleurstelling veroorzaken, vooral als je probeert af te vallen. Door te werken aan het herkennen en erkennen van je emoties, deze op een gezonde manier te uiten en te werken aan het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten, kun je de cyclus van eetbuien (of snaaien) doorbreken en jezelf helpen op weg naar een blijvende gezonde levensstijl. Het is belangrijk om geduldig en vriendelijk voor jezelf te zijn en hulp te zoeken als dat nodig is.

Ben je benieuwd hoe ik je kan helpen om de (h)eerlijke gezonde leefstijl te krijgen zodat ook jij gezond, bruisend van energie en slanker ouder kan worden, vraag dan een kennismakingsgesprek aan. Terwijl we genieten van een kopje koffie of thee gaan we samen onderzoeken hoe ik je kan helpen om jouw droom waar te maken.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?