Boost de aanmaak van je gelukshormonen

Eet je weleens om je beter te voelen? Koekjes, snoep, een zak chips zodat je heel even vergeet dat je niet zo lekker in je vel zit? Je kunt je feelgood-hormoon dopamine ook op een andere, gezonde, manier boosten.

Je lichaam is de hele dag druk bezig om ervoor te zorgen dat je overleeft. Dit is precies zoals het het gewend is, toen we nog oermensen waren. We moesten de hele dag alert zijn voor gevaar, niet worden opgegeten door roofdieren. In ons lichaam is sindsdien niks veranderd, maar in onze leefomgeving wel. We staan de hele dag ‘aan’, hebben stress. Stress omdat we nog zoveel moeten doen, steeds de beste versie van onszelf willen zijn, email checken, netflixen tot het alweer veel later is dan je wilde, actief zijn op social media.We hebben zoveel te doen dat het voor ons hormoonsysteem aanvoelt alsof we de hele dag in gevaar zijn; het maakt de hele dag stresshormonen aan.

JE FEELGOOD-HORMONEN BOOSTEN.

Dat voelt niet lekker en daarom gaan we op zoek naar iets om dat gevoel te compenseren. we willen ons lekker voelen, veilig, energiek. Onze feelgood-hormonen laten pieken. Dan ligt het echte gevaar op de loer; eten. Zout, zoet en vet eten geven je tijdelijk een fijn, veilig, gevoel. Je krijgt er direct energie van. Maar, het is niet de energie die je lichaam echt nodig heeft. Het geeft je kort energie en is daarna een energievreter.

Je feelgoodhormonen kan je ook op een andere manier boosten. Bijvoorbeeld door iemand een knuffel te geven of iemand een compliment geven. Het effect hiervan wordt vaak onderschat. Je doet niet alleen een ander er een groot plezier mee, maar ook jezelf!

EEN POSITIEF, FIJN EN BLIJ GEVOEL.

Als je iemand een compliment geeft of je krijgt een compliment dan maakt het lichaam meteen dopamine aan. Je krijgt hier meteen een positief, fijn gevoel van. Er verschijnt een glimlach op je gezicht en het fijne gevoel stroom door je lichaam. Het leuke hiervan is dat dopamine zo fijn voelt, dat je het vaker wilt en daardoor beter gaat presteren. Het is als een kadootje voor je hersenen als je een compliment krijgt of geeft.

Dat je zelf gelukkiger wordt van het geven van een compliment komt doordat je lichaam het knuffelhormoon oxytocine aanmaakt. Oxytocine is niet alleen het knuffelhormoon, het zorgt er ook voor dat stresshormonen cortisol en adrenaline beter worden afgebroken door je lichaam.

VANDAAG IS HAPPY HORMONENDAG.

Maak van vandaag happy hormonendag en geef aan minimaal twee mensen een compliment. Iemand op je werk, je man, kinderen, desnoods aan je hond. Als bonus, geef jezelf ook een compliment. Ga voor de spiegel staan en kijk eens goed naar je gezicht. Benoem minimaal 1 ding dat je mooi vindt aan jezelf. Je zal zien dat je er een fijn en blij gevoel van krijgt.

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?