Afvallen en eten, een magische combinatie.

Het grootste voordeel van een dieet is het snelle gewichtsverlies. Het grootste nadeel van diëten is, dat je lichaam stukje bij beetje te maken krijgt met een tekort aan voedingsstoffen. Zo’n tekort remt het afvallen en kan je hormonen compleet in de war brengen. Ik ga je vertellen hoe het werkt.

Je lichaam verbruikt in rust een bepaalde hoeveelheid energie om ervoor te zorgen dat al je organen blijven functioneren. Deze energie is je BMR, je basisstofwisseling. Hier tel je bij op alle calorieën die je op een dag verbruikt door te bewegen.

Je basisstofwisseling vertaalt je lichaam feitelijk in voedingsstoffen, koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels.

Eet om blijvend gezond af te vallen

Al je hormonen hebben koolhydraten, eiwitten en vetten, vezels, vitaminen en mineralen nodig. Van al deze stoffen heeft het lichaam voorraadjes opgeslagen, gewoon voor in het geval dat er tekorten gaan ontstaan.

In het begin gaat het allemaal prima met een streng dieet, want ondanks dat je weinig eet, kan je lichaam goed blijven functioneren op de voorraadjes die er zijn. Duurt de schaarste, want dat is wat een dieet voor je lichaam is, te lang, dan beginnen er langzaam problemen te ontstaan.

  • Je valt niet meer af
  • Je wordt onrustig
  • Slaap slechter
  • Je nagels worden broos, je haren worden dunner of vallen uit
  • Je krijgt een onbedwingbare drang om te eten
  • De opvliegers komen terug

Allemaal signalen dat je lichaam je aan het beschermen is tegen de voedselschaarste die is ontstaan.

Hoe goed bedoeld ook van het lichaam, het niet meer afvallen, slechter slapen, de onrust geeft bij de meeste vrouwen stress. Bij jou misschien ook wel. Door de situatie die er is ontstaan kan je gaan merken dat je er een hongergevoel gaat ontstaan.

Hoe kranig je ook weet te weren tegen al het lekkers, er komt onvermijdelijk een moment dat je voor de bijl gaat. De sterke drang naar eten is een goedbedoelde poging van je lichaam om je aan te sporen dat je de voedingsstoffen gaat aanvullen. Maar de drang naar zoetigheid, koolhydraten en vetten overheerst omdat je jezelf al zolang alles hebt ontzegd.

En omdat door de langdurige schaarste het honger- en verzadigingshormoon ook onder druk zijn komen te staan, zal je minder goed kunnen aanvoelen wanneer je echt honger hebt en verzadigd bent.

Een langdurig tekort aan voedingsstoffen tast uiteindelijk nog meer essentiële lichaamsprocessen aan omdat je lichaam niet meer de voedingsstoffen krijgt die het echt iedere dag nodig heeft.

De meeste mensen denken dat een streng dieet de ideale oplossing is om blijvend af te vallen. Het snelle resultaat bewijst dat het afvallen goed gaat, maar ongemerkt is er veel meer gaande in het lichaam.

Wat kan je zelf doen om op een gezonde manier af te vallen?

Je bent misschien geschrokken van wat ik met je heb gedeeld. Of opgelucht omdat je eindelijk de bevestiging hebt gekregen van je vermoedens. Diëten en blijvend gezond afvallen zijn twee totaal verschillende dingen.

Het allerbelangrijkste dat ik met je wil delen is, ben niet meer bang om te eten. Je komt niet aan van het eten van natuurlijke koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je eet zoals de natuur voor ons bedoeld heeft, dan ben je juist je lichaam optimaal aan het verwennen. Verwennen als in het geven van de juiste voedingsstoffen waardoor je hormonen weer voor je gaan werken. Je zet hiermee je stofwisseling weer aan zodat je lichaam vet kan gaan verbranden in plaats van vet opslaan.

Zoals ik aan iedereen adviseer, ga ik het nu ook aan jou doen. Zorg voor 3 goede hoofdmaaltijden en eet zo min mogelijk tussendoortjes. En stop met eten na 20.00 uur.

Eet gedurende een week alle kleuren van de regenboog als het gaat over groente. En gun jezelf 2 stuks fruit per dag. Deze kan je prima bij het ontbijt en de lunch eten.

Zorg dat je goed kauwt. Hiermee zorg je ervoor dat je lichaam alle voedingsstoffen optimaal voor je kan verwerken en het draagt bij aan je verzadiging.

Wees voorzichtig met cafeïne. Na 14.00 uur nog koffie drinken kan je slaapritme verstoren. Een goede nachtrust is onmisbaar in een gezonde leefstijl en meteen ook als je echt wil afvallen.

Drink veel water. Water helpt je met het reguleren van je hormonen. Het houdt je alert en het draagt bij aan een goede stoelgang. Let op, moet je er ’s nachts uit om te plassen, stop dan 2 uur voor het slapen gaan met  drinken en plas voor je naar bed nog een keertje goed je blaas leeg.

Zorg dat je voldoende beweegt. Maak regelmatig een ommetje, ren een paar keer de trap op en af, maak tussendoor wat rek en strek bewegingen of doe een paar squats. Door tussendoor te bewegen gaat alles in je lichaam weer stromen, krijg je meer energie en verbetert je humeur! Kortom, je geeft je hormonen hiermee een positieve boost.

Blijvend Afvallen zonder dieet en het herstellen van je hormoonbalans met het Vrouw in Balans programma

Het creëren van een gezonde ‘dieetvrije’ relatie met eten en jezelf die je echt gelukkig maakt, doe je niet zomaar. Voeding, Hormonen en je Brein vormen samen de succesformule voor de succesvolle verandering. Daarom heb ik vanuit al mijn kennis, onderzoek en ervaringen de Vrouw in Balans methode ontwikkeld, dat jou helpt om de blijvende (h)eerlijke gezonde leefstijl te bereiken.

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?