Tomatenketchup

Aan de meeste tomatenketchup die je in de supermarkt koopt zijn suiker of zoetstoffen toegevoegd. Je lichaam is niet zo dol op suiker en zoetstoffen. Daarom heb ik dit recept toegevoegd zodat je zelf je eigen suiker- en zoetstoffenvrije tomatenketchup kan maken.

Wat heb je nodig om 500 ml tomatenketchup te maken:

  • 1 rode paprika fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd1
  •  rode appel met schil in stukjes 4 rijpe tomaten (ongeveer 250 gr) 4 eetlepels tomatenpuree
  • 120 ml gezeefde tomaten
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 4 eetlepels appelazijn
  • 1 snufje cayennepeper
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 4 kruidnagels
  • 1 theelepel selderijzout
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout en peper naar smaak

Hoe maak je de tomatenketchup:

Verwarm in een braadpan de olie en laat hierin de gesnipperde ui, de fijngehakte paprika en de appel in stukjes onder regelmatig roeren zachtjes bakken. Voeg het selderijzout en de gesnipperde knoflook toe en laat 5 minuten meebakken.

Doe de tomatenpuree erbij en vervolgens alle overige ingrediënten en doe het deksel op de pan. Laat dit alles 15 minuten zachtjes pruttelen, waarbij je af en toe roert.

Haal het deksel van de pan en laat zonder deksel nog 5 minuten sudderen.

Schep het laurierblad uit de saus en doe het mengsel over in een blender. Blender totdat er een smeuïge substantie is. Voeg naar smaak nog zout en/of peper toe en laat afkoelen.

En daarna … enjoy van jouw eigen suikervrije ketchup