“Stop gewoon met koolhydraten eten, dan val je af net zoals als ik nu doe.”

Het eerste wat bij mij opkomt als ik dit lees op facebook of hoor is ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Als ik vlees nodig heb, dan ga ik niet naar de fietsenmaker toe. Als je serieuze schouderklachten hebt, dan ga je niet aan de bakker vragen of hij je wil behandelen. Dan zoek je de specialist die je van je klachten af kan helpen zodat je weer gezond en fit bent.

Ik vind het echt geweldig als ik zie dat iemand afvalt omdat ze zich daardoor veel beter voelt. Yess denk ik dan, wat goed dat je hebt gekozen voor een manier die past bij wat jij wil gaan bereiken. Maar ik word echt heel verdrietig (en een beetje opstandig) als er dan vervolgens wordt gezegd ‘doe wat ik doe, eet geen koolhydraten meer en je wordt slank en dus gezond’. Begrijp mij niet verkeerd, ik weet dat het goed bedoeld is wat er wordt gezegd, het gebeurt uit liefde en dat maakt mij dan wel weer blij. Hoe contrasterend dat ook is.

Koolhydraten zijn niet de boosdoener

Jarenlang heb ik hiermee geworsteld voor mezelf. Steeds werd er tegen mij gezegd, je moet gewoon afvallen dan word je vanzelf gezonder. Ga deze shakes maar gebruiken, slik deze pillen, eet vooral geen vetten meer want … Ik wilde zo ontzettend graag gezond worden dat ik bijna op het punt stond om het allemaal te gaan proberen, zo hopeloos was ik. Toch deed ik het niet, mijn onderbuikgevoel hield mij keer op keer tegen. Diep van binnen wist ik echt wel dat het niet gezond kon zijn.

Waarom aten ze vroeger wel zonder zorgen koolhydraten, eiwitten en vetten en waren er toen niet zoveel mensen echt te zwaar. Terwijl het nu compleet omgedraaid is. Deze vraag en mijn verlangen naar een gezond, energiek en fit lichaam waren de start van mijn zoektocht. Uren heb ik het internet afgezocht, ik heb boeken gelezen, onderzoeken bestudeerd en geleerd dat ons lichaam om gezond te zijn juist koolhydraten, eiwitten en vetten nodig heeft. En natuurlijk ook vezels, vitaminen en mineralen. Haal je 1 stof weg dan breng je het uit balans. Het werkt dus perfect om geen koolhydraten meer te eten als je wil afvallen, maar gezonder word je er niet van. Dat je je beter voelt is een feit. Het doet wat met je als je ziet dat de kilo’s verdwijnen. Dat geeft energie, hoop, blijdschap. Maar er komt een dag dat je lichaam zegt, nu is het klaar. Mijn voorraad is op en ik kan je niet langer gezond, fit en energiek houden. Je dwingt mij om te overleven, dus neem ik je energie af en krijg je kilo’s terug.

Is afvallen het doel of het middel om je doel te bereiken?

Wil je gezonder worden dan is afvallen een middel om dit te bereiken. Afvallen van de kilo’s die je nu teveel bij je hebt zorgt ervoor dat je lichaam minder wordt belast. Om gezonder, fitter en energieker te worden heb je juist een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten nodig. De goede koolhydraten leveren je cellen de energie die ze nodig hebben. De goede vetten geven je hersenen de energie die ze nodig hebben. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, spieren en lichaamscellen. Niet alleen dat, het zorgt voor herstel, beschermt en verbeterd ons lichaam. Dit zijn slechts een paar voorbeelden waarom het zo belangrijk is om juist wel koolhydraten, vetten en eiwitten te eten. Maar dan wel in de juiste verhoudingen.

Alles draait om de keuze die je maakt

Ik realiseer mij goed dat het een keuze is die je maakt. Wil je alleen maar afvallen dan is het prima om te gaan doen wat ‘al die anderen, bijvoorbeeld de koolhydraten te skippen’ te doen. Wil je gezonder, fitter, energieker worden gun jezelf dan eens een afspraak met een specialist. Iemand die geschoold is en luistert naar je verhaal. Een deskundige die je vraagt naar hoe jij je nu voelt, of je klachten hebt. Het kan zijn dat je denkt dat je geen klachten hebt omdat je er al aangewend was en dat je door goed te gaan eten opmerkt dat dingen veranderen omdat ze er ineens niet meer zijn. Iemand die je wensen kan vertalen in de voeding die jij nodig hebt, bij jouw levensstijl.

Om af te vallen hoef je alleen maar minder te eten dan je nodig hebt. Wil je afvallen om gezonder, fitter en energieker te zijn voor de rest van je leven, dan is afvallen écht meer dan alleen maar anders eten.

Wat ik je gun is dat jij je mooiste leven leeft, dat je de gezondheid, energie en fitheid hebt die je nodig hebt. Dat je bruist van de energie en daardoor al lekkerder in je vel en kleding zit. Niet voor even, maar voor de rest van je leven.

Door alle opleidingen en ervaringen die ik heb durf ik mezelf specialist te noemen op het gebied van gewicht, hormonen en leefstijl. Als jij het wil, kan je altijd bij mij terecht. Als je mij belt of mailt dan maken we een afspraak en gaan we samen kijken wat jij nodig hebt om je doel te gaan bereiken. 

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?