Snap jij het nog als jij op een etiket kijkt? Dan staat er weer tarwemeel, dan volkorenbloem en ga zo maar door. Etiketten is best lastig, daarom leg ik je graag uit wat het verschil is tussen bloem en meel. Dat maakt het boodschappen doen toch weer een stukje makkelijker!

Er zijn heel veel soorten meel en bloem. Beide worden ze gemaakt van dezelfde graankorrel. Iedere graansoort kan gebruikt worden om meel of bloem te maken. De meeste bekende zijn wel tarwemeel en tarwebloem. Ook van rogge en mais wordt meel en bloem gemaakt.

Meel

Door het vermalen van de graankorrel, graansoort ontstaat meel. Tijdens het malen blijven de verschillende onderdelen van de korrel grotendeels behouden waardoor de voedingsstoffen in de korrel blijven zitten. Het bevat nog steeds kiemen en zemelen. Dit maakt dat meel voedzaam is. Je herkent het bijvoorbeeld ook omdat de structuur van meel grover is dan die van bloem.

Bloem

Bloem ontstaat door het meel te zeven. Bloem is dus gezeefd meel. Tijdens het zeven worden de voedingsstoffen, de kiemen en zemelen, uit het meel verwijderd en blijft er bloem over. De structuur van bloem is hierdoor fijner dan die van meel.

Zelfrijzend bakmeel

Om verwarring te scheppen tref je in de supermarkt ook nog zelfrijzend bakmeel aan. Zelfrijzend bakmeel is gewone bloem waar ze bakpoeder aan toe hebben gevoegd. Door het toevoegen van bakpoeder rijst de bloem meer dan gewone bloem.

Als ik ga bakken kies ik er bijna altijd voor om boekweitmeel te gebruiken. Boekweit is geen graansoort, maar een zaad van een kruidachtige plant. In gebruik verschilt het weinig van graan. Behalve dat het gezond is, is het ook nog eens glutenvrij. Mijn jongste zoon heeft coeliakie, glutenintolerantie, en moet dus glutenvrij eten. Van boekweitmeel maak ik onder meer pannenkoeken, koekjes en muffins.

Geen suikerkermis

Een ander voordeel van boekweit is dat het je bloedsuikerspiegel minder snel laat stijgen. Dit zorgt er dan weer voor dat je minder snel trek krijgt. Boekweit heeft nog meer voordelen. De bloem van boekweit bevat meer antioxidanten dan andere granen. Dit heeft vooral een gunstige werking op de bloedvaten. Daarnaast bevat boekweit meer eiwitten dan andere granen en is het rijk aan de aminozuren lysine en arginine. De functies van deze aminozuren zijn o.a. je afweersysteem versterken, helpen bij het functioneren van je spieren en zorgen voor weefselherstel.

Wil je brood eten, kies dan voor brood dat gemaakt is van meel. Het enige dat je hoeft te doen is op het etiket kijken bij de ingrediënten. De ingrediënten geven aan waar het product van gemaakt is. Welk soort meel dat maakt niet zoveel uit. 

Ezelsbruggetje = Bloem is suiker.