Intuïtief Eten, het eten op gevoel. Hoe kan je op gevoel gaan eten.
Ik geloof in eten op gevoel, maar als je al jarenlang met jezelf en als het ware ook met eten aan het ‘vechten’ bent dan is het nog niet zo makkelijk. In deze blog vertel ik je over ‘eten op gevoel’ en de grootste valkuil die het kan geven. Ik geef je tips om ‘als je nu vastloopt’ met kleine aanpassingen toch je doel te gaan bereiken. Ik hoop dat ik je met deze blog weer mag inspireren.
Tot een jaar of 5 geleden kende ik de term ‘intuïtief eten’ niet. Uit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik altijd met heel veel bewondering naar die ‘gezonde slanke vrouwen’ keek omdat zij voor mijn gevoel gewoon op gevoel aten. Het leek mij heerlijk, maar ook onbereikbaar voor mij.
Een aantal maanden nadat ik het roer omgooide in 2013 gebeurde er iets wonderlijks. Ineens ging ik ‘voelen’ dat ik honger had. Het was een nieuw soort gevoel. En, dit was helemaal opmerkelijk, ik voelde ineens wanneer ik ‘voldaan’ was. Dit voelde zo ontzettend fijn en maakte dat ik steeds meer mijn eigen gevoelens ging vertrouwen. Ongeveer een jaar nadat ik was begonnen had ik echt het gevoel ‘ik eet op mijn gevoel’ en dat is goed, dit is fijn.
In de studies die ik daarna volgde werd mijn grote vraag ‘hoe had ik dit bereikt’ opgelost. Als je heel lang de connectie met jezelf en eten kwijt bent geweest dan is het nagenoeg onmogelijk om het ‘natuurlijke honger- en verzadigingsgevoel’ weer te herkennen. Honger- en verzadiging zijn nl twee hormonen.
Vanuit je brein kun je heel goed gaan eten op gevoel, maar dat staat mijlenver van het ‘volgen van je honger- en verzadigingshormonen’ af.
Eventjes een sprong in de tijd, intuïtief eten, of te wel, eten op gevoel. Je hoort er steeds meer over en ik ben er ook een groot fan van. Maar er is wel iets dat mij opvalt. Steeds vaker spreek ik vrouwen die zijn begonnen met ‘intuïtief eten’ maar die toch vastlopen. Ondanks dat ze voelen dat ze het zo goed doen vallen ze niet meer af of komen zelfs weer aan. Die vervelende hormoonkwaaltjes komen terug. En de vraag is ‘hoe kan dit, want ik doe het zo goed’.
De grootste uitdaging zijn en blijven toch de calorieën. De kwetsbare balans tussen hoeveel energie jouw lichaam nodig heeft en hoeveel energie het verbruikt. Het is een kwetsbare balans van onschatbare waarde. Eet je nl structureel te weinig, of het om gezond of ongezond eten gaat, dan kom je gewoon aan. Het probleem is vaak dat je vanuit je ‘hoofd’ of te wel op ratio ‘eet op gevoel’ maar dat je lichaam daardoor te weinig energie/calorieën krijgt.
In de Vrouw in Balans Methode coach ik je naar ‘het eten op gevoel’, maar voordat je daar bent gaan er wel een aantal stappen aan vooraf. Een van de eerste stappen is om de hoeveelheden calorieën te gaan eten die passen bij jouw eigen lichaam. Samen spreken we af hoe je dit gaat doen. Op deze manier zorgen we ervoor dat je lichaam alle voedingsstoffen en energie krijgt die het nodig heeft. Dit draagt op haar beurt weer bij aan het op orde brengen van je hormoonhuishouding. Je krijgt een stabielere bloedsuikerspiegel, je vetverbranding wordt aangezet en ja dan laten de honger- en verzadigingshormonen zich ook weer aan je laten zien.
Wanneer je deze weer opmerkt dan kun je langzaam overstappen op het ‘echte op gevoel eten’. Alleen is dit dan vanuit ‘gevoel’ in plaats vanuit je ratio. Wat is het mooiste van allemaal, intuïtief eten is eigenlijk iets heel normaals. Dit is was het merendeel van de gezond slanke vrouwen ook doet. Zij eten op gevoel, wanneer het lichaam aangeeft dat het tijd is om te gaan eten. Wil je gezond en blijvend afvallen en dus ook gaan ‘eten op gevoel’ zorg er dan voor dat je wel voldoende calorieën eet om je lichaam de energie te geven die het nodig heeft zodat het optimaal voor je kan werken.
Intuïtief Eten is feitelijk heel normaal. Althans ‘vroeger’ was het heel normaal. In onze huidige maatschappij wordt het alleen maar lastiger gemaakt, eten is altijd beschikbaar. Eten is een sociale bezigheid, troost, geluk en nog veel meer. Weer leren eten op gevoel kan iedereen leren, we hebben allemaal van nature honger- en verzadigingshormonen. Maar is je hormoonhuishouding nu, door wat voor reden dan ook, uit balans dan is het bijna onmogelijk om ‘ECHT op gevoel te eten’.
Verlang jij naar blijvend en gezond afvallen, wil je graag op gevoel gaan eten, je hormoonhuishouding is balans brengen. Wil je dit allemaal graag omdat je het diëten- en het ‘gevecht’ met de kilo’s beu bent, omdat jij, de 40+ vrouw voelt dat je nog een heel leven voor je hebt. Graag gezond en vitaal en wellicht ook slanker oud wil worden, vraag dan een kennismakingsgesprek aan. Terwijl we genieten van een kopje koffie of thee gaan we samen onderzoeken hoe ik je kan helpen om jouw lichaam het beste te gaan geven.