Suiker: hoe kan je suikerbewust gaan eten?

Suikers, ze geven je een gevoel van veiligheid, geluk, tevredenheid, je krijgt er snel energie van. Suikers, ze maken je moe, laten je lovehandles groeien, ze maken je moe. Het blijft lastig om zo min mogelijk suikers eten. Daarom deel ik in deze blog 5 praktische tips met je waardoor je gelijk aan de slag kan gaan met minder suikers te eten zonder dat het een zware opgave is.

Voordat ik de tips geef zal ik eerst maar vertellen dat 100% suikervrij eten bijna niet haalbaar is. Natuurlijk zijn er mensen die het wel voor elkaar krijgen, daar heb ik echt bewondering voor. Ik ga altijd uit van de 80/20 regel. Waarom, simpelweg omdat ik zo af en toe dol ben op chocolade, een stuk taart en nog meer. Maar ook omdat ons 80/20 balans lichaam deze balans echt wel aankan. En ja, daar komt mijn motto…’het leven moet wel leuk blijven’.

Tip 1 Etiketten lezen

Om minder suikers te gaan eten is het nodig als je weet hoe je etiketten moet lezen. Aan 80% van de producten in de supermarkt is suiker toegevoegd. Om allerlei redenen. Het zorgt dat een product langer houdbaar is, dat brood sneller rijst en natuurlijk ook voor de smaak. Dus lees ieder etiket en ben je er van bewust dat suiker echt overal, dus ja ook in bijvoorbeeld, gerookte zalm kan zitten.

Tip 2 Schuilnamen

Suikers komen in vele vormen voor. Staar je daarom niet blind op claims die op een etiket staan. Suikervervangers zijn en blijven suikers. Honing die aan producten is toegevoegd, is verhit. De goede stoffen zijn hierdoor verdwenen en wat overblijft is feitelijk suiker. Dus als een fabrikant claimt dat een product suikervrij is dan wil dit nog niet zeggen dat er geen suikervervangers of andere zoetstoffen zijn gebruikt. De claim van de fabrikant mag, want er is ‘feitelijk’ geen suiker aan toegevoegd.

Tip 3 Gezonde suikers

Forget it! Gezonde suikers bestaan niet. Suiker is suiker, zoet is zoet. Je lichaam kent geen onderscheid. Wat wel klopt is dat de gezondere suikers nog een kleine hoeveelheid voedingstoffen bevatten. Maar voor de aanmaak van insuline maakt dit geen verschil

Tip 4 Zelf bakken

Wil je zoveel mogelijk suikervrij eten dan zal je echt zelf aan de slag moeten gaan. Dit is de enige manier om zeker te weten dat je suikervrij eet. Schrik niet, je hoeft niet direct moeilijke ingrediënten te gaan gebruiken, het kan ook op een relatief eenvoudige manier. Als ik recepten zoek dan vraag ik altijd eerst even aan mijn kookmaatje Marina, van gewoon Marina, of ze nog wat heeft. En anders struin in het internet af. Gewoon een zoekopdracht geven en er komen vaak talloze leuke recepten tevoorschijn.

Tip 5 Anders snoepen

Zoals ik al schreef ben ik een fan van chocolade, heerlijk gewoon. Als ik zin heb in iets lekkers dan hoef ik echt niet perse chocolade hoor. Je maakt mij ook blij met rauwkost, bijvoorbeeld worteltjes of cherry tomaatjes en fruit. Maar ik eet net zo lief een eitje of een bakje yoghurt. Daarnaast maak ik het onderscheid tussen moeten en willen. Snoepen moet nooit, maar willen kan wel. Als je weet hoeveel eten bij je past dan is het echt geen probleem om iets te nemen op het moment dat jij dat wil en er natuurlijk ruimte voor is.

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?