Hoe ga je (h)eerlijk en gezond om met etentjes
Gezellig een etentje met vrienden of je gezin. Ze draaien eigenlijk allemaal om gezelligheid, het samen zijn in plaats van ‘gezond’ eten. Gezelligheid en eten worden vaak met elkaar verward en dat kan het moeilijk maken om juist dan zorgeloos te genieten. Zeker als je net zo goed bezig bent met afvallen, voeding en bewegen.
Wil dat dan zeggen dat je etentjes maar beter kan vermijden?
Nee juist niet. Ik ga je hier tips geven waarmee je juist (h)eerlijk kan gaan genieten.
- De (h)eerlijke gezonde leefstijl draait niet om compenseren voor of na je etentje. Het gaat over een gezonde relatie met eten hebben en het respecteren van het honger- en verzadigingsgevoel van je lichaam.
- Je hoeft je niet verplicht te voelen om die ene maaltijd, dat dessert of misschien wel dat extra glas wijn te bestellen. Iedereen is vrij om haar eigen keuzes te maken die goed voelen. Bovendien ze komen er echt wel overheen als jij besluit om het niet te doen.
- Zie eten en gezelligheid zoals het is. Eten is een maaltijd die je lichaam energie en als het goed is ook voeding geeft. Gezelligheid het is samen zijn met mensen, genieten van mooie gesprekken, een lach en een traan, het samenzijn.
- Wil je zelf in de hand hebben of je een sausje eet, vraag dan of ze het apart willen serveren.
- Wil je graag zeker zijn dat je groente eet, vraag dan om extra groenten.
- Alle drankjes tellen, doe het daarom wat rustiger aan met frisdrank en alcohol. Vraag om een karaf water. Drink de andere drankjes op een rustig tempo en drink tussendoor steeds een glas water.
Een etentje buiten de deur of een gezellige avond borrelen en eten verpest echt niet meteen alle resultaten die je al hebt bereikt. Zie ze daarom als uitzondering en benoem ‘de leefstijl die je aan het eigen maken bent’ als je basis eetpatroon. Zo zet je meteen de dieetbril af en kan je vriendschap sluiten met eten en jezelf.
In de blijvende verandering heb je te maken met je leven en alles wat op je pad komt. Eten zal er altijd een onderdeel van uitmaken omdat voeding nu eenmaal een onmisbare bron van energie is voor je lichaam. Het gaat er in je leven niet alleen om wat je in je mond stopt, maar zeker ook om dat wat er in je hoofd omgaat. Je gedachtes en gevoelens hebben een directe invloed op je stress- en gelukshormonen. Maken je gedachtes dat je je niet zo fijn voelt, dan gaat je brein op haar beurt meteen op zoek naar geluk. Zoet, zout en vet eten geven het korte termijn geluk waar je brein even de stress mee kan dempen. Maar we kennen allemaal wel de vicieuze cirkel waar je dan in terecht komt. Als je klaar bent met eten komen de gevoelens en gedachtes weer terug en heb je voor dat je het weet alweer zin om te gaan snacken.
Beter is om vriendschap te gaan sluiten met eten en je eigen lichaam. Voeding is vanuit de natuur bedoeld om je lichaam gezond en sterk te houden. Het gaat er niet om wat je wel of niet mag eten, het gaat om de balans. Je kan en mag alles eten als je weet hoeveel eten jouw eigen unieke lichaam nodig heeft. Hiervoor heeft iedereen honger- en verzadigingshormonen gekregen, ze zijn als het ware je eigen natuurlijke kompas. Maak je van gezond eten je basis en etentjes, ook zo’n patatavondje thuis, een uitzondering dan kan je de dieetgedachte voorgoed de rug toekeren. Gezond eten brengt je hormonen in balans en je zal vanzelf je honger- en verzadigingshormonen weer gaan herkennen.
Eten en Gezelligheid worden vaak gezien als hetzelfde. Ik begrijp het wel, want ook ik kom uit een bourgondisch gezin waarin eten, drinken en gezelligheid, hand in hand gingen. Er zat geen enkele rem op leek het wel. Toch zijn eten en gezelligheid twee hele verschillende dingen.
Eten is primair bedoel om je lichaam te voorzien van voedingsstoffen. Gezelligheid is het samen zijn met elkaar, goede gesprekken, het leuk hebben, lachen, het geeft je een bepaald gevoel. Zo’n gevoel dat je blij en gelukkig maakt.
Eten en gezelligheid zijn prima te combineren, zeker als je ze beide de betekenis geeft die ik net met je deelde. Geniet van de mensen met wie je bent, ja ook als het om een ‘verplicht’ etentje gaat. Geniet van het eten dat je gaat eten. Eet rustig, neem de tijd om op je eten te kauwen. Leg tussentijds eens wat vaker je bestek neer en pijl tussendoor regelmatig je gevoel. Welk signaal krijg je van je lichaam? Ben je al voldaan of merk je dat je nog meer wil eten? Eventueel kun je, als je twijfelt, je happen een cijfer gaan geven. Dit is handig omdat te checken of de gedachtes die je op dat moment hebt over het wel of niet verder eten kloppen. Neem een hap, kauw bewust en merk of het echt nog zo lekker is. Geef het dan een cijfer van 1 t/m 10. Is het een 8 of hoger, eet dan gerust nog even door. Is het een lager getal, dan is het mooi geweest, je kan stoppen.
Heb je je bord nog niet leeg, vind je dit lastig, vertel dan aan jezelf dat je hebt genoten, dat je trots op jezelf bent dat je nu stopt en geef een mooi compliment aan de bediening en de keuken wanneer ze je bord komen afhalen.
En de volgende dag, ach drink dan gewoon wat extra water, gun jezelf wat meer groene groentes en gun jezelf een beweeg/sport moment. Zo voel jij je steeds voldaner en tevredener over de keuzes die je maakt en prima in een gezonde (h)eerlijke en vooral dieetvrij leefstijl passen.
P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.