Intuïtief eten begint bij je hormoonbalans
Joehoe Claudia, jij bent toch ‘voor eten op je gevoel en tegen diëten, hoe kan het dan dat je het wel steeds hebt over 3 x per dag eten en calorieën?’
Ja, ik ben volledig voor eten op je gevoel. Intuïtief eten heet dat eigenlijk. Gewoon lekker op je gevoel eten omdat je ook echt aan je lichaam voelt wat het nodig heeft en je weet hoeveel energie jouw eigen unieke lichaam nodig heeft. Hier zitten gelijk een paar addertjes onder het gras.
Je echte honger- en verzadigingsgevoel komt van 2 hormonen af. Je hongerhormoon Ghreline en het verzadigingshormoon Leptine. Hoelang het voldane gevoel blijft is vervolgens weer helemaal afhankelijk van wat en hoeveel je eet. Alles wat je eet heeft een energiewaarde, calorieën en een voedingswaarde. Het beste is het, als deze gelijk zijn aan wat je lichaam op een dag nodig heeft aan energie en voedingsstoffen.
Dat eten op gevoel is fantastisch, maar helaas, hmmm dit gaat een echte eye opener worden, helaas hebben wij allemaal te maken met ons brein en de relatie met eten die je nu hebt. Ik leg het je graag uit.
Alle drie de delen van je brein spelen een grote rol in je relatie met eten.
De hersenstam is als het ware je overlevingsinstinct. Zodra er gevaar dreigt sprint het brein in de overlevingsstand. Hiervoor maakt het grote hoeveelheden adrenaline en cortisol aan. Wanneer het gevaar is geweken dan gaat je lichaam endorfine en dopamine aanmaken om de balans te herstellen. Endorfine en Dopamine zijn je gelukshormonen.
Het emotionele deel van je brein daar speelt alles zich af dat te maken heeft met emoties en affectiviteit. Zowel je positieve gevoelens, als je negatieve. Dit deel van het brein zorgt er ook voor dat je gebeurtenissen kan onthouden en eventueel herhalen als het nodig is. Plezierige dingen wil je graag herhalen, terwijl je de negatieve gevoelens het liefste wil vermijden.
Plezierige ervaringen en gedachtes staan lijnrecht tegenover de negatieve ervaringen en gedachtes. Of liever gezegd stress. Iedere keer als je brein opmerkt dat er stress is zal het opzoek gaan naar de tegenhanger, geluk, de positieve gevoelens. Lukt het je niet om je gedachtes te veranderen of kan het lichaam de gelukshormonen niet in je darmen aanmaken dan is er een plan B, eten. Want het eten van zoet-, zout en vet geven het tijdelijke geluksgevoel. Het brein is even tevreden, tot het moment dat de magie van het eten is uitgewerkt.
Alleen al dit spel, dat zich de hele dag in je brein afspeelt, maakt het lastig om echt in het volste vertrouwen op gevoel te gaan eten. Nu ik dit schrijf merk ik dat ik aan het grinniken ben, want ik zei ‘vroeger’ altijd dat ik op gevoel aan het eten was. Alleen had ik toen de hele dag door honger en bleef ik eten met alle gevolgen van dien.
De meeste vrouwen die ik coach hebben hier last van. Want al die stress en het soort eten verstoren alles is je lichaam. En als ik schrijf alles, dan bedoel ik ook echt alles. Je bloedsuikerspiegel blijft maar schommelen, je hormonen gaan alle kanten op behalve de goede, je energieniveau blijft pieken en dalen en die weegschaal gaat ook alle kanten op.
Ja ik ben een groot fan van eten op je gevoel, het is echt fantastisch. Bijna rustgevend zelfs omdat er een last van je schouders afvalt. Drie keer per dag gaan eten en vooral de eerste weken goed opletten wat en hoeveel je eet, helpt je om je hormoonhuishouding in balans te brengen. Wanneer je hormonen weer voor je gaan werken, zal je ook steeds vaker het echte honger- en verzadigingsgevoel gaan opmerken.
Alleen al door terug te gaan naar 3 goede maaltijden per dag krijgt je een stabielere bloedsuikerspiegel. Je merkt dit op doordat je je energieker, frisser, uitgeruster gaat voelen. Allemaal positieve gevoelens die weer effect hebben op je gedachtes. Zo komt er aan alle kanten rust en verdwijnt de noodzaak om tussendoor te gaan eten. Ja zelfs eetbuien gaan hiermee verdwijnen. Hoe tof zou dat zijn.
Dit geeft jou zoveel energie dat je nooit meer anders wil. Nou dat dus, dit is waarom ik het over 3 x per dag eten en calorieën heb als je van een problematische relatie met eten naar een ‘dieetvrije’ relatie met eten wil gaan, die ook nog eens een positieve impact op je gewicht, hormonen en gezondheid heeft.
P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.