De motivatie om gezond slank te worden en blijven

Hoe graag wil jij een gezond slank lijf hebben? En gewoon ook zo houden? Vast mega graag. Ik hoor mezelf nog steeds iedere keer dat voornemen maken. Na een weekend van suikers, wijntjes, worst, kaas en friet, heel moe opstaan zeggen ‘dit doe ik nooit meer, vanaf nu ga ik het anders doen.’ Tja … drie keer raden, binnen no time was het goede voornemen alweer naar de achtergrond verdwenen en was ik alweer helemaal in de waan van de dag.

Wat bracht dan die ommekeer? Je hebt mij al vaak horen zeggen ‘focus je op wat je wel wilt en ga dit visualiseren’. Het werkt fantastisch, maar soms is het gewoon niet genoeg. Ik weet nog goed wat het met mij deed toen ik de afbeelding zag van ‘lichaamsvet’, er ging een sizzle door mij heen, een golf van walging voelde ik door mijn lijf gaan. Hoe langer ik er naar keek, hoe misselijker ik van werd. Tegelijkertijd begon ik te zoeken op het internet omdat ik niet kon geloven dat dit echt was. Helaas, ik kreeg het tegendeel niet bewezen, dit was gewoon de realiteit. Dit plaatje stond voor lichaamsvet. En terwijl ik zat voelde ik gewoon mijn zachte buik en besefte me ‘hier heb ik heel veel, maar dan ook echt heel veel van en dit is niet gezond. Zo werd dit gruwelplaatje en het gevoel dat ik ervaarde mijn hulpmiddel op het moment dat ik het ‘even niet meer zag zitten’. Zo’n moment dat mijn ‘oude ik’ weer de kop opstak en als een klein kind begon te zeuren om een bakje chip of toch dat glas wijn.

Hoe goed ik ook mijn best deed met omdenken, het lukt gewoon niet altijd. En weet je, dit is heel normaal. Ik deel nu mijn verhaal met je, maar dit is het verhaal van duizenden andere vrouwen zoals jij en ik. Soms heb je gewoon een enorme eye-opener nodig om jezelf door het moeilijke moment heen te slepen. Voor mij werd het dit plaatje. Ik heb het op mijn netvlies geplakt en vervolgens ook geplakt op heel veel vette zooi.

Wat kan je allemaal doen om wel gemotiveerd te blijven? Met stip staat op 1 de tip, stop met kijken naar de meest idealistische plaatjes van slanke mensen. In 2014 al concludeerde onderzoekers van de Universiteit van Maastricht dat het kijken naar slanke mensen je niet snel zal aanzetten tot gezonder leven, integendeel het maakt juist dat je gaat geloven dat jouw eigen afvaldoel onhaalbaar is.

Op 2 zet ik neer, creeer een eerste doel voor jezelf dat wel haalbaar is. Mijn eerste doel was ‘gezonder en fitter worden’ en daarvoor was het nodig om ongeveer 10 kilo af te vallen. Dat getal van 10 kilo had ik overgenomen van mijn huisarts, dit was haar advies geweest. Gezonder en fitter worden was mijn eerste hoofddoel. Als je een haalbaar doel voor jezelf hebt geformuleerd kun je gaan kijken waar je nu staat, dit is punt A en vervolgens is je doel punt B. Nu ga je bekijken wat je hiervoor nodig hebt. Mijn doel was gezonder en fitter worden en nodig was afvallen. Ik ging uitzoeken wat gezonder eten was, hield dit, aangepast aan mijn eigen caloriedoelen, bij in een app. Om fitter te worden ging ik meer wandelen en thuis spierversterkende oefeningen doen. Het klinkt simpel, maar zo was het wel.

Met stip op 3 staat ‘denk aan wat je wel wil bereiken’. Werk voor jezelf uit wat je wel wil bereiken en maak hier een moodboard van. Maakt dit moodboard, of desnoods 1 enkel plaatje, je blij, dan heb je je ultieme motivatie te pakken.

Voor mij is hier mijn reis begonnen. Nadat ik die 10 kilo was afgevallen voelde ik mij al zoveel fitter, gezonder en energieker dat ik besloot ik wil nooit meer anders. Of te wel, ik blijf gewoon doen wat ik nu doe en ga lekker door met afvallen.

Op 4 ga ik voor je neerzetten ‘zorg ervoor dat je een eigen ‘gruwel’ plaatje hebt dat je kan helpen als je in de ‘welles/nietes’ modus met jezelf bent. Zo af en toe de confrontatie opzoeken met bijvoorbeeld een klomp vet kan geen kwaad. Gewoon even beseffen dat al dat lichaamsvet eigenlijk helemaal niet zo lekker is en dan vervolgens weer afstemmen op hoe goed het voelt om het gewoon lekker te gaan verbranden. Denk op zo’n moment maar eens terug aan de kilo’s of desnoods grammen die je al kwijt bent. WoW, hoe tof is het dat dit vieze gele goedje al verbrand is … hoe blij maakt dat je? Dat smaakt toch vele malen lekkerder dan al dat andere …

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?