Hoe tem je dat stemmetje in je hoofd?

Je reptielenbrein is dat stemmetje in je hoofd. Je weet, rationeel, dat als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing. Maar dat stemmetje blijft maar zeuren en uiteindelijk bezwijk je toch. Hoe komt dit en hoe los je het succesvol. Ik ga het je in deze blog vertellen.

Wat is jouw grootste valkuil wat voeding betreft, vroeg ik pasgeleden op facebook. Chocolade, ijs, chips, blokjes kaas, er kwam zoveel voorbij. Zo herkenbaar, voor jou misschien ook. Maar wist je dat je hier echt iets aan kan doen, zodat de grote verleidingen niet langer een valkuil zijn?

We hebben allemaal wel iets qua eten dat we onze valkuil noemen. Of het nu om chocola, chips, ijs of misschien wel een pizza of patat gaat. Alleen al door dit soort eten zo te benoemen maken we het onszelf heel erg lastig. Wat is er namelijk aan de hand. Iedereen heeft een stukje brein dat ook wel eens het reptielenbrein wordt genoemd. Dit stukje brein is je oudste en kleinste deel van je hersenen. Het heeft maar 1 doel en dat is overleven. Ik noem het ook wel eens je ‘comfort zone’. In dit stukje brein ligt alles opgeslagen dat je gewend bent om te doen of het nu goed of fout is.

Het is het stukje brein dat helemaal niet dol is op veranderingen. Het zal er alles aan doen om je in hetzelfde kringetje te laten lopen. Dus als jij je voorneemt om nooit meer te snoepen of om vanaf vandaag alleen nog maar puur en gezond te gaan eten, dan komt dit stukje brein in opstand. Je kan het herkennen aan dat stemmetje dat je continu in je hoofd hoort. Super vervelend natuurlijk als je vastbesloten bent om dit keer wel je doel te gaan bereiken.

Er is goed nieuws. Ook dit stukje brein kun je in jouw voordeel laten werken. Hoe pak je dit aan. Je brein kent eigenlijk het woordje ‘niet’ niet. Dus als jij tegen jezelf zegt ‘ik ga geen chocolade eten, ik ga geen chocolade eten, dit is niet goed voor mij’. Dan zeg je eigenlijk tegen jezelf ‘ik ga chocolade eten, ik ga chocolade eten, dit is goed voor mij’. Maar dit is niet wat je bedoelde. Beter is om jezelf iedere dag iets lekkers te gunnen. Of het nu chocolade, een koekje of wat anders is, dat maakt niet uit. 25 gram chocolade, ongebrande noten of chips bevatten bijna evenveel calorieën als een banaan. Dus waarom zou je dit niet mogen eten.

Het grote verschil maak je door het jezelf te gunnen, plan het gewoon in. Op dat moment krijgt je brein rust en kan het zich weer gaan richten op wat wel belangrijk is.

Zorg er wel voor dat je 3 keer per dag voldoende eet. Hoeveel jij nodig hebt bereken je eenvoudig hier. Ga je te weinig eten dan komt je lichaam energie te kort en gaat het alsnog zeuren om eten. Tja en dan kunnen inderdaad chocolade, chips, ijs of die blokjes kaas een hele grote valkuil worden.

Even kort voor je samengevat. Je reptielenbrein kent het woordje ‘niet’ niet. Dus als je tegen jezelf praat vanuit alles wat je niet mag, dan bezwijk je alsnog. Benoem daarom wat je wel wil en waarom en ga dan iets anders doen. Blijf dit herhalen als het stemmetje in je hoofd blijft zeuren.

Zorg voor 3 goede eetmomenten per dag, je lichaam zal je dankbaar zijn. En gun je brein 1 lekker tussendoortje per dag. Op die manier gaat het niet meer als een klein kind zeuren om iets lekkers.

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?