Over je relatie met eten gesproken

Hoe kan je met behulp van je hormonen oude gedachtes en patronen ombuigen

Alles wat je ooit over eten hebt geleerd of jezelf hebt aangeleerd, al je gewoontes en gedachtes en overtuigingen die liggen opgeslagen in je brein. Om precies te zijn in je geheugen. 95% van wat je op een dag doet, doe je als het ware op je automatische piloot. Het betekent dat je ze automatisch doet, zonder dat je erbij nadenkt. Vaak zelfs zonder dat je het doorhebt dat je het doen.

Denk maar eens aan autorijden. Je bent in gedachte al bezig met waar je naar toe gaat en ondertussen stap je in, start je de auto en rijd je weg. Hiermee gebeurt het autorijden ‘automatisch’ zonder dat je er bewust mee bezig bent.

Misschien is het je ook wel eens overkomen dat je boos was, nog liep te mopperen en zuchten en je voordat je het in de gaten had, al in de kast aan het zoeken was naar een reep chocola. Ook dit is je automatische piloot.

Er is een goede reden dat we deze automatische piloot hebben. Ander zouden we over alles heel bewust moeten nadenken. Zie je het al voor je als je echt over iedere ademhaling moet nadenken, hoe vermoeiend zou dat zijn.

Je relatie met eten heeft alles te maken met je automatische piloot. Alles wat je ooit hebt geleerd over eten, of het goed of fout is, ligt opgeslagen in je brein. Stel je eens voor dat je gewend bent om te gaan eten als je verdrietig of moe bent. Of dat je gaat drinken op een feestje om je losser te voelen. Iedere keer dat je moe of verdrietig bent dan komt je automatische piloot in actie en gaat ervoor zorgen dat je gaat eten om je beter te voelen. Of als je naar dat feestje gaat, je verleiden om toch dat glas wijn leeg te drinken.

Het is die struggle, dat gevecht met jezelf dat keer op keer je naar beneden haalt. Het doet wat met je emoties, je gevoel. Misschien schaam je je er inmiddels voor omdat je er 24/7 mee bezig bent en niet meer begrijpt wat er met je aan de hand is.

Je hormonen hebben een directe invloed op de werking van je automatische piloot.

Wanneer je veel stress hebt of ervaart, dan wil je lichaam hier graag ‘gelukshormonen’ tegenover zetten om je hormonen in balans te krijgen. De meeste gelukshormonen worden in je darmen aangemaakt. Voor de aanmaak hiervan zijn je darmen weer afhankelijk van het eten dat je eet.

Als je lichaam niet de natuurlijke gelukshormonen kan aanmaken, dan gaat het een beroep doen op je automatische piloot om je beter te laten voelen. Want, Suiker, vet en alcohol geven kortdurend hetzelfde effect als je gelukshormonen zouden doen. Kortdurend, want daarna komt de dip. Je voelt je moe, teleurgesteld, boos, het stemmetje in je hoofd blijft maar doorgaan en voor je het weet verlang je alweer naar dat stuk chocola.
Gelukkig is het inmiddels ruimschoots wetenschappelijk bewezen dat je, hoe het nu ook is met je ‘automatische piloot’ je altijd je brein en je hormoonhuishouding kan veranderen. Veranderen in je voordeel. Het maakt niet uit op welke leeftijd je bent, het is voor iedereen mogelijk.

Je hormonen en je brein werken 24/7 voor je en ze hebben echt het beste met je voor. Het enige dat ze van je nodig hebben is (h)eerlijke voeding en gedachtes die afgestemd zijn op hoe jij je wel wil voelen. Zo kan je ervoor zorgen dat je een automatische piloot gaat creëren die wel in je voordeel gaat werken. Waarmee je afscheid kan gaan nemen van eetbuien, teleurstelling.
Als het om het begraven van je strijdbijl met eten gaat, dan heb je hiermee goud in handen.

Want echt je voelt je zoveel beter door fijne ervaringen. Hoe werkt dat dan in je brein. Iedere keer als je iets niet doet dat past bij hoe jij je wel wil voelen, dan wordt er als het ware een nieuwe verbinding gemaakt in je brein. Een soort van zandpad. Doe je het de volgende dag weer dan wordt het zandpad steviger. Blijf je het herhalen dan verandert het langzaam in een snelweg en is dit je nieuwe automatische piloot geworden.
Zo kun je door nieuwe fijne ervaringen te gaan creëren waarbij je gebruik maakt van je natuurlijke gelukshormonen. En door gebruik te maken van de kracht van de herhaling een relatie met eten en jezelf creëren die je wel gelukkig maakt. Het gaat je zelfs helpen om af te vallen zonder dat je het gevoel hebt dat je op dieet bent.

Hoe zou dat voor jou voelen, als je verlost bent van die ‘eetbuien’? Als je het getal op de weegschaal naar beneden ziet gaan? Wat zou het je gaan opleveren? Zie je het al voor je?

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?