Als het echt zo eenvoudig is, waarom heb ik dit dan niet zelf bedacht?

Tja, dat dacht ik ook. Ik werd er zelfs een beetje boos en verdrietig van. Want waarom had niemand mij dit dan geleerd? Waarom zijn dan al die diëten zo moeilijk? Waarom doen we allemaal zo moeilijk …. Ik zal het je vertellen.

Feit: Om te weten hoeveel eten je nodig hebt, moet weten hoeveel eten bij je past.

  • Om af te vallen moet je minder eten dan dat je nodig hebt.
  • Sommige mensen eten zo weinig dat ze daardoor juist aankomen. Deze mensen moet dan meer gaan eten om af te vallen.

Feit: Het woord dat aangeeft hoeveel eten/energie je nodig hebt is ‘calorie’

  • Het meest vervloekte woord bij vrouwen als het over afvallen, diëten en eten gaat is ‘calorieën’.
  • Calorieën geven je de vrijheid om zelf te bepalen wat en hoeveel je eet.

Omdat het zo eenvoudig is denken we vaak dat het niet waar is. Maar de feiten zeggen iets anders. Dit is precies het probleem. Wij mensen, zijn gewend om dingen zo moeilijk te maken. We kunnen niet meer accepteren dat eenvoud vaak de oplossing is. We hebben allemaal zo’n stemmetje in ons hoofd, ik noem het ook wel eens ‘dat jengelende kind’ dat niet wil toegeven, dat liever iets anders wil. Daardoor ga je uitvluchten bedenken om vooral niet te gaan doen wat je eigenlijk moet doen om je doel te bereiken.

Ik zal een klein voorbeeld geven. Als je baalt omdat het een rommeltje is in huis dan hoef je maar 1 ding te doen …. de oplossing is opruimen. Maar op het moment dat je denkt aan het woord opruimen komen direct allerlei bezwaren in je op. Misschien herken je ze wel:

  • Ja maar daar heb ik nu geen tijd voor, ik moet nog …. (en vervolgens open je FB en ga je iets anders doen)
  • Ja maar dat is mijn zooi niet.
  • Als ik nu eerst eens boodschappen ga doen, dan ga ik daarna wel …. (en vervolgens ga je boodschappen doen en als je thuis bent dan ben je alweer vergeten wat je plan was).
  • Eerst moet de zolder worden opgeruimd, dan kan ik daarna de zooi van beneden naar boven brengen en is het weer netjes. Maar ja de zolder daar heb ik nu geen tijd voor. En vervolgens stel je het uit.

Zomaar wat voorbeeldjes. Misschien herkende je ze wel. Zo gaat het ook met afvallen, eten en bijhouden wat en hoeveel je eet. De moeilijkheid is dat er zoveel informatie is over eten en diëten dat je niet meer wat je moet geloven. In ieder boek, ieder artikel lees je weer nieuwe informatie. Het maakt je aan het twijfelen of misschien wel heel enthousiast. Waarom lukt het je dan toch niet om het vol te houden?

Waarom lukt het niet

Het magische woord is ‘eenvoud’. Het is allemaal niet zo moeilijk als je helemaal terug gaat naar de basis. De basis is, weten hoeveel eten je nodig hebt. En om dit te achterhalen heb je calorieën nodig. Er is nu eenmaal geen ander woord voor.

Vergelijk het maar eens met leren lezen. Om te leren lezen heb je letters nodig. In het begin leer je letter voor letter uitspreken, je begint de vormen te herkennen, de klanken onthoud je. De letters ga je aan elkaar plakken. Je begint heel voorzichtig met 3 of 4 letters, aap, noot, mies. En als je deze woordjes kent ga je voorzichtig zinnetjes maken. Zo ga je net zo lang door totdat je lange teksten kan lezen. Zo eenvoudig is het.

Easy does it!

Helaas leren we op school niet meer hoe het nu precies zit met dat eten. De supermarkten en dieetgoeroe’s maken het ons ook niet makkelijker. Overal is eten, grote hoeveelheden, gezond, ongezond, alles. Het fijne is dat je net zoals leren lezen, je ook zelf kan leren hoe je eindelijk weer alles kan èn mag eten. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is terug gaan naar de basis, de eenvoudige basis van de calorieën.

De dag dat ik dit doorkreeg ging er voor mij een wereld open. Ook ik dacht veel te moeilijk. Als er weer een nieuw dieetboek was met geweldige beloftes en foto’s dan was ik eerste die het bestelde. Verlekkerd keek ik naar alle mooie plaatjes, maar als ik ging lezen wat ik dan allemaal moest gaan doen zakte de moed mij in de schoenen. Veel te moeilijk, dat was in mijn drukke leven niet te doen! Hier had ik geen zin in. Dus het dieetboek werd verbannen, ergens ver weg in de boekenkast en stond daar stof te happen.

Vereenvoudigen

Weten hoeveel eten bij je past, een goed plan en iedere dag opnieuw bijhouden wat en hoeveel te eet is echt het enige dat je hoeft te doen. Eenvoudiger kan je het voor jezelf niet gaan maken.

Misschien denk je nu, die Claudia heeft makkelijk praten. Zij is al slank, zij heeft het vast heel makkelijk gehad. En ik heb het zoveel moeilijkere en zwaarder, ik heb echt dat doorzettingsvermogen niet. Het kan dat jij dit denkt en dat mag ook. Maar lieverd, dat dacht ik ook altijd. Totdat ik besloot wat ik wel wilde met de rest van mijn leven. De rest is geschiedenis …

Soms doe ik zo’n testje op facebook waarbij ze je voorspellen wat bij je past. Dit keer kwam er ‘vereenvoudigen’ uit. Frappant, want dit is precies wat ik heb gedaan en wat ik nog veel meer ga doen. Het leven is zoveel fijner als het eenvoudig is. En dat gun ik jou ook.

Als je denkt, wow dit wil ik ook, maar hoe kan ik dat doen, volhouden en nog veel meer. Weet dan dat je welkom bent op mijn Leven Zonder Dieet event vrijdag 17 november a.s.. Daar ga ik je vertellen wat je tegenkomt op je reis van Dieten naar Leven Zonder Dieet. De reis die ik ook heb gemaakt. De reis die begon toen ik besloot om ‘eenvoudig’ te gaan denken. Er zijn, op het moment dat ik deze blog schrijf, nog maar 6 kaartjes vrij. Dus, wil je meer lezen over het event of direct je kaartje bestellen, kijk dan op de speciale Leven Zonder Dieet Event pagina.

E-book Afvallen zonder Dieet

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nee, dank je wel!

× Waar kan ik je mee helpen?