Supplementen; waarvoor zijn ze en kunnen ze je helpen?

Gezonde voeding is het natuurlijke medicijn voor je lichaam en hersenen. Het is je successleutel om een blijvend gezond gewicht te bereiken, je relatie met eten te herstellen en rust te creëren in je hoofd, zodat je meer geluk, een gezond gewicht en goede gezondheid mag ervaren.

Iedere vrouw is uniek en dat maakt dat de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft per persoon verschilt. Net zoals de voedingsbehoefte per persoon anders is. De overeenkomst is, dat in basis ieder lichaam koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Helaas is het tegenwoordig zo dat zelfs als je gezond eet, de kans groot is dat je te weinig voedingsstoffen uit je voeding binnenkrijgt. Dit komt onder andere door de verarming en uitputting van de bodem. De huidige landbouwmethodes zijn hier de veroorzaker van. Hierdoor bevatten gewassen en planten tegenwoordig veel minder voedingsstoffen dan vroeger.

Hierdoor is het nodig om steeds grotere hoeveelheden te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tekorten door bewerkte voeding

De meeste voeding in de schappen van de supermarkten zijn bewerkt. Dit ondanks de claims die je vaak op verpakkingen leest. De ingrediënten worden bewerkt, zodat ze geschikter en goedkoper zijn voor massaproductie. In de meeste gevallen bevatten deze producten daardoor nauwelijks voedingsstoffen meer, denk aan witte rijst, bloem, suikers. Maar ook aan alle verse maaltijdsalades met pasta’s.

Voor je lichaam zijn de bewerkte voedingsstoffen gelijk aan suikers. Ze geven kortdurend energie doordat ze je bloedsuikerspiegel laten stijgen. Hierna volgt een dip en vraagt je lichaam om nieuwe energie. Bovendien is het zo dat een ‘overschot’ aan suikers door je lichaam uiteindelijk wordt opgeslagen als vet.

Voor een optimale spijsvertering, de werking van je darmen en het bereiken van een gezond gewicht  zijn onbewerkte voedingsstoffen een must.

Omega 3-6-9

Er is veel te doen en lezen over omega 3, 6 en 9. Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren. Dit wil zeggen dat je lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken. Daarom zijn we genoodzaakt om deze uit onze voeding te halen.

Omega-3 werkt ontstekingsremmend en draagt bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel en een goede hersenwerking. Vooral vette vis, chiazaad, lijnzaad, eieren en gras gevoerd vlees bevatten omega 3.

Omega-6 vind je met name terug in oliën en boters. Het kan bijdragen aan een beter immuunsysteem en een betere verhouding tussen HDL en LDL cholesterol. Helaas is het zo dat omega 6 ook in veel bewerkte producten terug te vinden is, zoals kant en klaar maaltijden, margarine, koek, snoep, etc.. Dit maakt dat bij veel mensen omega 6 ongemerkt in te grote hoeveelheden binnenkomt en zo problemen veroorzaakt.

Omega-9 is een niet-essentieel vetzuur. Dit wil zeggen dat je lichaam het zelf kan aanmaken vanuit oliezuur. Avocado’s, sesam en olijfolie bevatten omega 9. Omega 9 helpt je o.a. om je cholesterolhuishouding in balans te houden.

De verhouding tussen omega 3 en 6 zijn van groot belang voor een gezond lichaam. De gunstige werking van omega 6 wordt bij een hoge inname teniet gedaan, het werkt dan juist ontstekingsbevorderend en kan leiden tot chronische ontstekingsziekten. Om de verhoudingen te herstellen is het nodig om de inname van omega 6 te verlagen en die van omega 3 te verhogen. Dit kan je doen door bij voorkeur de bewerkte producten van je menu te schrappen en vooral vers te eten. Het verhogen van omega 3 doe je door het eten van vette vis èn het gebruik van een goede visolie.

De zin van suppletie

Hoe uniek wel allemaal ook zijn, het lichaam is een goed geoliede machine, die optimaal functioneert als alle voedingsstoffen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Supplementen zijn daarom een goede en veilige manier om eventuele tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen en ervoor te zorgen dat je lichaam een goede basis aan voedingsstoffen heeft.

Supplementen zijn daarom een veilige en goede manier om eventuele tekorten aan te vullen en/of om ervoor te zorgen dat je lichaam een goede basis aan voedingsstoffen heeft. Wanneer je lichaam beschikt over voldoende voedingsstoffen, dan kan het optimaal voor je functioneren en je helpen om op een gezonde wijze af te vallen.

Dit maakt supplementen voor iedereen waardevol en voor sommige mensen zelfs onmisbaar. Van visolie is een waardevol supplement om te zorgen voor een goede verhouding tussen omega 3 en 6 in je lichaam. Daarnaast zorgt visolie ervoor dat de wanden van je lichaamscellen soepeler worden waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.

Uit meerdere onderzoeken is al naar voren gekomen dat visolie en Omega-3 afvallen bevorderen doordat ze voor een betere verbranding van lichaamsvet zorgen als je gaat bewegen. Visolie zorgt namelijk voor een betere bloedtoevoer naar de spieren, waardoor je lichaam in staat is efficiënter vet te verbranden.

Ben je benieuwd welke supplementen ik aanraad? Kijk dan nu hier voor alle supplementen en het speciaal door mij samengestelde Vrouw in Balans basispakket.

Over Claudia: Het is mijn missie om 40+ vrouwen te coachen naar een gezonde ‘dieetvrije’ relatie met eten en zichzelf; waarin voeding, hormonen en mind centraal staat. Zodat ze blijvend afvallen zonder dieet en ze weer echt gelukkig zijn met zichzelf.

E-book Afvallen zonder Dieet

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nee, dank je wel!

× Waar kan ik je mee helpen?