SUIKERVRIJE APPLECRUMBLE

  • 4 (biologische) appels
  • 4 el kaneel of koek en speculaaskruiden
  • 4 flinke handen rozijnen
  • 50 gram gesmolten kokosolie of roomboter
  • 100 à 120 gram amandelmeel (of een ander soort meel bij een notenallergie)

Verwarm je oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Meng vervolgens de kaneel en rozijnen door de appels. Leg dit mengsel in 1 grote ovenschaal of verdeel het over kleine oven bestendige bakjes.

Meng het amandelmeel met de kokosolie of roomboter. Meng alles goed door en verdeel het mengsel over de gemengde appels. Zet de schaal in de oven en bak in max 30 minuten je appelcrumble af. Kies je voor kleinere bakjes verkort dan de baktijd, check tijdens het bakken in de oven altijd of het bakken niet te snel gaat.

SUIKERVRIJE APPELBEIGNETS

Wat heb je nodig voor ongeveer 8 appelbeignets:

  • 8 eetlepels amandelmeel
  • 3 eieren
  • 2 theelepel kaneel
  • 2 appels kleine appels

Doe het amandelmeel samen met de eieren in een kom en mix dit goed door elkaar tot een mooi glad beslag. Is het beslag mooi glad voeg dan de 2 el kaneel toe aan je beslag en roer/mix dit er goed doorheen. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Dit kan je doen met een appelboor. Heb je die niet, snijd de appel dan eerst in plakken en snijd daarna voorzichtig het midden eruit zodat je een donut vorm over hebt. Snijd de plakken in een dikte van ongeveer 0,5 cm. Zo worden ze lekker zacht tijdens het bakken. Met een dikke plak lukt dit niet.

Gebruik je de frituurpan zorg dan dat je vet schoon is. Zet je frituurpan aan of een vul een pan met olijfolie, hoe kleiner en smaller je pan hoe minder olie je nodig hebt om de flappen onder te dompelen. Laat het vet goed heet worden. Let op als je olijfolie gebruikt dat deze niet gaat spatten. Spat de olijfolie dan is deze te eet geworden, begin dan opnieuw. Twijfel je of het heet genoeg is laat er dan een druppel van je beslag in vallen. Als dit bruin wordt en goed sist is je vet heet.

Haal nu een appelplak door het beslag en deplak in het vet zakken. Let op dat je er niet teveel tegelijk doet, hierdoor koelt je vet snel af en worden de appelbeignets heel vet. Het beste gebruik je een kleine pan en bak je ze één voor één.

Dep ze na het bakken even af met een stukje keukenpapier en klaar zijn ze!

SUIKERVRIJE OLIEBOLLEN

Wat heb je nodig voor 12-15 oliebollen:

  • 250 ml lauwwarme plantaardige melk (bijv. amandelmelk, havermelk)
  • 125 gram rijstmeel
  • 125 gram amandelmeel
  • 100 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (te koop in diverse supermarkten)
  • 2 eieren
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 grote appel (Jonagold)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram rozijnen
  • sap van een halve citroen
  • beetje kokosrasp

 

Snijd de appel in kleine blokjes. Meng de drie soorten meel met kaneel, rozijnen, gist, eieren, appelblokjes en zet de keukenmachine aan. Voeg dan de lauwwarme plantaardige melk toe, samen met het vanille extract, citroensap. Mix het beslag minimaal 5 minuten tot het mooi glad is.

Leg hierna een vochtige theedoek over je kom met beslag en zet de kom op een warme plek (bijv. onder of  boven de verwarming). Laat het beslag een uur rijzen.

Zet een grote wok op het vuur en verwarm hierin olie (zonnebloemolie of kokosolie) tot 175 graden, of gebruik een normale frituurpan.

Maak dan met twee lepels zo goed als het lukt bolletjes van het deeg. Dit kan lastig zijn, maar heb geduld, het gaat je lukken. Maak de deegbolletjes niet te groot. Laat het deeg voorzichtig van de lepel afglijden in de olie en maak maximaal 4 tot 5 deegbolletjes tegelijk in de pan klaar. Laat ze een paar minuten drijven en draai om. Draai ze net zolang tot ze aan alle kanten mooi (donker)bruin zijn, anders zijn ze niet gaar vanbinnen.

Laat ze op een schaal met wat keukenpapier uitlekken en bestrooi met kokosrasp.

De oliebollen kan je paar dagen luchtdicht bewaren. Warm ze heel even in de oven op voordat je ze gaat eten. Zo zijn ze het lekkerste.

Last but not least: Wil jij het nieuwe jaar gezond van start gaan? Dan heb ik deze maand een cadeautje voor je. Meld jij je deze maand aan voor het Vrouw in Balans programma dan krijg je van mij € 50,– korting. Meedoen aan het Vrouw in Balans programma wil zeggen dat je minimaal 4 maanden online met mij aan de slag gaat om met (h)eerlijk eten je hormonen voor je te laten werken en zo stap voor stap je ideale gewicht gaan bereiken. Je krijgt mij er ook bij als coach. Bij het online programma hoort ook een besloten FB groep, waarin ik wekelijks live coachsessie geef en er voor je ben. Kies je voor 1-op-1 coaching, dan krijg je natuurlijk ook deze korting en …… een ticket voor de  live dag “Live met Claudia, van Denken naar Doen” op 18 Januari 2020.

Tijdens de  Live dag krijg je als het ware een praktische spoedcursus van mij waarbij we het diëten echt voorbij gaan. De live dag gaat over je hormonen, weten over eten, (h)eerlijk eten, je gedachtes. Alles wat je deze dag gaat leren kan je direct toepassen in jouw dagelijkse leven zodat jij ook weer kan gaan genieten van (h)eerlijk eten en hormonen die voor je werken. Klik hier voor meer informatie over de live dag.

Ik wens je geweldige feestdagen toe. Geniet van samen zijn, ontspan, lach, knuffel, maak mooie wandelingen en ga (h)eerlijk eten! Je hormonen zijn er echt dol op.

Liefs,
​Claudia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This