Van stress naar ontspannen

Herken je dat, dat zo rond etenstijd de stress oploopt en je bijna ongemerkt gaat snaaien. Je had je nog zo voorgenomen om het nooit meer te doen. Maar ja, je bent net thuis van je werk. Er moet echt eten op tafel komen, het liefste nog gezond ook, de kinderen zeuren, er moet nog zoveel gedaan worden … Soms ben je zo moe dat je verlangt naar rust of meer energie.

De meeste van de vrouwen die ik begeleid hebben hier ook last van. Het liefste zouden ze even willen ontspannen, maar de plicht roept. Of ze verwarren het hongergevoel met ‘lekkere trek of zin in rust’. Ik heb dit zelf ook gehad.

Met een paar kleine aanpassingen kan ook jij van het spitsuur een ontspannen uurtje maken. Om je stressniveau te laten dalen heb je een bepaald stofje nodig, oxytocine. Het hormoon oxytocine heet ook wel knuffelhormoon. Het komt vrij als je borstvoeding zou geven, maar ook bij vrijen en knuffelen. Dit stofje kan je dus prima inzetten om van stress naar ontspannen te gaan.

Een knuffel is een glimlach met armen om je te laten ontspannen

Alles wat je plezier en ontspanning geeft, dat niks met eten te maken heeft, kan je stress helpen verminderen. Dus ook even voordat je gaat koken gezellig kletsen, van je af praten. Of even knuffelen met je kinderen, spelen met de kat of hond. Het maakt niet uit wat, als het je maar plezier en ontspanning geeft.

Als je last hebt van langdurige stress dan put je uiteindelijk je lichaam uit. Je voelt je dan moe, opgebrand. Je wil wel, maar je lichaam werkt niet meer mee. Een kleine stap in de goede richting om je weer beter te gaan voelen is om ‘me-time’ in te plannen. Even een kort momentje op de dag om te besteden aan dat wat je een goed gevoel geeft.

Als je daarna ook nog eens kiest voor de voeding die je echte energie geeft in plaats van dat het je energie opslurpt dan heb je al veel gewonnen. Heb je veel stress en wil je jezelf eens lekker verwennen, neem dan bijvoorbeeld een bad met magnesiumvlokken en ga daarna lekker slapen.

Klein gebaar, groot verschil

Van 14 t/m 19 mei organiseer ik de inspiratie week Voeding, Hormonen en Leefstijl. Deze week is een cadeautje van mij voor jou. Een hele week inspiratie, motivatie, een werkboek en iedere dag een mail net daarin een video. Iedere avond kom ik om 19.00 uur live in de besloten Facebookgebruiker om je vragen te beantwoorden. De inspiratie week sluiten we af met een speciale masterclass van mij voor jou! Wil je mee doen? Voor de zomer nog lekkerder in je vel en kleding zitten, meld je dan aan, Inspiratie Week.

× Waar kan ik je mee helpen?