Wat maakt je gelukkig …

René Froger zong het, ik zong altijd keihard mee … ‘Alles kan een mens gelukkig maken’.

Hij heeft gelijk, alles kan een mens gelukkig maken. Maar de grote vraag is, wat maakt je op de lange termijn het aller gelukkigste. Is dat nu dat stuk chocolade bij de koffie en straks een hand pepernoten bij de thee. En dan vannacht weer die opvlieger omdat je hormonen je lastig vallen.

Of kies je voor het geluk op de langere termijn. Nu een appel als tussendoortje en straks gewoon een kopje thee met een tijdschrift. En een nacht heerlijk slapen zonder opvliegers zodat je morgen weer met frisse tegenzin opstaat?

Het is een keuze. Welke keuze je maakt het is altijd goed, als je je er maar eerlijk en oprecht goed bij voelt. Goed voelen niet alleen als je dat stuk chocolade eet of dat glas wijn leegdrinkt, maar ook de volgende dag als de weegschaal niet zo vriendelijk voor je. Of als je alweer moe opstaat omdat je alweer niet goed hebt geslapen.

Wat maakt je echt gelukkig op de lange termijn.

Heel vraag krijg ik de opmerking ‘Jij hebt geluk, want jij bent slank’. Of de opmerking ‘Je bent zeker veel gelukkiger nu je slank bent’. Ik kan je hier een eenvoudig antwoord op geven. Nee ik heb geen geluk omdat ik slank ben en Nee ik ben niet gelukkig omdat ik slank ben. Het enige dat mij gelukkig maakt is dat ik nu de gezondheid en de energie heb om te kunnen doen en laten wat ik wil. Mijn zorgen zijn weg. De zorgen over of die stoel mijn gewicht wel kan dragen, of ik die strandwandeling wel kan volhouden met mijn jongens, of de stress omdat er foto’s gemaakt worden en ik er helemaal niet zo op wil staan.

Door te kiezen voor 80% gezonde, onbewerkte en pure voeding heb ik mijn gezondheid terug gekregen. Als ik een keertje naar de huisarts ga hoef ik niet stiekem te vrezen dat ze iets gaat zeggen over mijn gewicht. Mijn darmen, knieën en enkels doen niet langer pijn. Ik sta nu niet meer te hijgen als ik de trappen op ben gelopen. En die andere 20% van mijn voeding besteed ik aan dingen die wat minder goed zijn. Want de rest van het leven zonder een echt lekker gebakje, een keer een pizza, frietje of bijvoorbeeld een stuk chocolade klinkt leuk, maar is niet echt haalbaar.

Je gewicht zegt niks over je gezondheid, maar wel het eten dat je eet. Het eten dat je vandaag eet geeft je of de energie voor morgen of het slurpt direct al je energie van vandaag op.

Het erge is dat de fabrikanten het ons zo moeilijk maken in de supermarkt. Alle verpakkingen hebben de mooiste plaatjes en beloftes. De ingrediënten staan er zo klein mogelijk op vermeld, bang omdat wij, de consumenten, doorhebben wat er allemaal in zit. Stel je eens voor dat niemand meer het product koopt omdat ze zien dat er zoveel ‘zooi’ aan toe is gevoegd dat het eigenlijk slecht voor je is. De omzet van de supermarkten en de fabrikanten daalt, banen staan dan op de tocht, dat kan gewoon niet.

Juist daarom is het zo belangrijk voor je, als je gezond en vitaal wil zijn zonder overgangsklachten om juist de verpakkingen te gaan lezen. De eerste tip die je direct kan gebruiken is, draai het product eens om en lees welke ingrediënten er inzitten. Niet die uitgebreide tabel met al die cijfertjes. Nee het enige dat je hoeft te doen is kijken naar de ingrediënten. Het eerst genoemde ingrediënt zit er het meeste in, daarna loopt het af.

Alleen al door dit te gaan doen in de supermarkt ga je voor je eigen gezondheid een groot verschil maken. Is het zo makkelijk? Ja het is echt waar, zo makkelijk is het om al een kleine stap te zetten die een groot verschil gaat maken.

De tweede stap die je kan gaan zetten is meer groenten gaan eten en 2 stuks fruit per dag. Weeg eens hoeveel groenten je nu per dag eet en verhoog dit in kleine stappen naar minimaal 300 gram. Lukt het je om 500 gram per dag te eten dan is je lichaam nog blijer met je.

De derde tip die ik je ga geven is, begin je dag met eiwitten. Je hormonen zijn niet alleen dol op groente en fruit, maar ook op eiwitten. Ze zijn de bouwstoffen voor je lichaam en geven je ook nog eens een lang voldaan gevoel.

Met deze drie kleine aanpassingen ga je al heel snel verschil merken. Het verschil tussen het geluk op de korte termijn of de lange termijn. Je gaat beter slapen, krijgt meer energie, meer rust in je hoofd. Je snaaibuien worden minder en je gewicht zal ook gaan dalen.

In mijn blog, vertel ik je alles over yoghurt, kwark en melk. Lees hier verder.

Gezonde groet,

Claudia

p.s. Ik zing nog steeds keihard mee met Renè Froger als ik dit lied op de radio hoor. Alleen nu niet meer met een glas wijn of stuk chocolade in mijn hand, maar vanuit het intense gevoel dat ik al vier jaar lang gezond, fit en energiek ben.

E-book Afvallen zonder Dieet

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nee, dank je wel!

× Waar kan ik je mee helpen?