Help ik ben 4o+ en ik ben zo moe, oh en mijn buik begint ook te groeien. Help wat is er aan de hand?

Je wordt gewoon nog iedere maand ongesteld, telkens precies op tijd. En toch…. er zijn wel al een paar vreemde dingen geweest. Die ene keer dat je menstruatie ineens een waar bloedbad was, dat gevoel van ‘zit dit echt allemaal in mijn lichaam’. Oh en die zweetpartij laatst midden in nacht. Niet te vergeten dat urenlang wakker liggen en piekeren waarom je niet kan slapen. Of al die keren dat je wel ‘dement’ leek omdat je alweer je sleutels kwijt bent en vergeten bent hoe laat je ‘er’ ook alweer moet zijn.

Het knaagt aan je, je moet, moet doorgaan, van binnen voel je dat je bijna knakt, je kan niet meer.

En dan is het net of er in je hoofd een ‘stem’ woont. Bij mij ook hoor. Ik noem haar altijd mijn ‘feeks’. Niet normaal hoe die kan kletsen en domineren. Ze probeert continue je plannen te dwarsbomen, spreekt je bestraffende toe als je een keertje lui op de bank wil hangen, je blijft je toefluisteren dat je gewoon moet gaan diëten, dat je een loser bent omdat je niet van de chocola en de wijn af kan blijven…. Eigenlijk is ze een soort van slavendrijver, nooit tevreden, weet niet van ophouden, altijd weer kritisch, bikkelhard en veeleisend. Je bent niet alleen, de meeste vrouwen hebben hier last van.

Het zijn je hormonen. Zonder dat je het in de gaten hebt is je lichaam al aan het veranderen.

Je zou kunnen denken dat je pas na je 50ste in de overgang komt, maar de werkelijkheid is dat je hormoonbalans vanaf je 40ste al gaat veranderen. De tijd dat je ‘super’ vruchtbaar was is bijna voorbij. Steeds minder vaak is er een eisprong, terwijl de menstruaties gewoon doorgaan. Er is niks dat je kan doen om dit te remmen. Er is ook helemaal niks mis met je. Het is de natuur die gewoon haar gang gaat. Hoe zou het voor je zijn als jouw lichaam hierbij kan helpen.

Je bent ook nog niet oud, je bent zo oud als je je voelt. Het is je lichaam die zich aan het klaar maken is voor een nieuwe fase in je leven.

De overgang is voor heel veel vrouwen echt iets waar ze tegenop zien. Ik hoor het ook van de vele vrouwen die ik spreek. Hoeveel last je hebt van de overgang hangt niet alleen samen met je genetische aanleg, maar vooral met je voeding, leefstijl en je fysieke en mentale toestand. Of je moeder of oma wel of niet veel last hebben gehad van de overgang wil nog niks zeggen over hoe jij deze gaat beleven. Belangrijker is om naar de feiten te kijken. Hoe waren de leefstijl, het eetpatroon en de fysieke en mentale toestand van je moeder en oma.

Je hormonen spelen je hele leven de hoofdrol in hoe jij je voelt, of je lekker in je vel zit of niet, of je vet opslaat of verbrand en nog veel meer. Je hormonen sturen allerlei processen aan en worden op verschillende plaatsen in je lichaam geproduceerd. In mijn lezingen zeg ik daarom altijd ‘een slimme vrouw is op haar toekomst voorbereid.’ Je kan niet vroeg genoeg beginnen met je lichaam precies te gaan geven wat het nodig heeft, (h)eerlijke gezonde voeding. Hoe gezonder je bent en je leefstijl, fysiek en mentaal, is, hoe rustiger je door de overgang gaat.

Je hoeft niet meer, je mag stoppen met aan jezelf twijfelen. Je hormonen zijn aan het husselen en willen graag dat je het rustiger aan gaat doen. Dat je meer tijd neemt voor jezelf. Ze zouden het geweldig vinden als je (h)eerlijk gezond gaat eten zoals de natuur voor ons bedoeld heeft. Je breinblubber krijgt een positieve energie boost als je stopt met piekeren en vechten tegen de overgang,  je accepteert dat ‘wat is is!’

Vechten heeft geen zin, de natuur volgt haar eigen ritme.

Soepeler door de overgang gaan begint met jezelf erop voor te bereiden. Je kan het internet gaan afstruinen en kijken wat de risico’s zijn van de overgang. Tja dan hebben ze het over urineverlies, blaasontstekingen, botontkalking, grotere kans op hart- en vaatziekten, de breinblubber, de opvliegers. De feeks in je hoofd gaat nog harder gillen als ze dit hoort en de moed zakt je in de schoenen. Is dit echt wat je te wachten staat? Ja de kans is groot als nu je gewicht, eetpatroon, leefstijl (fysiek en mentaal) niet optimaal zijn. Op het moment dat je begint met het veranderen van jouw leefstijl omdat je besluit dat je gezond en energiek oud wil worden, geef je ook een positieve twist aan de overgang. Of je er nu al middenin zit of er nog aan moet beginnen. Jij kan ervoor gaan zorgen dat je wel lekker in je vel en kleding, ook tijdens de overgang.

De 10 gouden regels

Ik heb 10 gouden leefregels gemaakt voor een (h)eerlijke overgang en deze deel ik graag met je. Want ik gun het je om zo happy mogelijk door de overgang te gaan, mooi vrouw. The best has yet to come, er liggen nog prachtige jaren voor je. Ben er je er klaar voor?

De 10 gouden regels.

  1. Afvallen
  2. (h)eerlijke gezonde voeding
  3. Stabiele bloedsuikerspiegel
  4. Gezonde darmflora
  5. Vermijd xeno oestrogenen* en let op fyto oestrogenen*
  6. Beperk/vermijd alcohol
  7. Voldoende beweging/trainen
  8. Stress reductie
  9. Goede nachtrust
  10. Immuunsysteem in balans

Deze 10 gouden leefregels helpen je om soepel door de overgang te gaan en na de menopauze te genieten van de prachtige jaren die nog voor je liggen. Met soepel door de overgang gaan zorg je ervoor dat je voeding en leefstijl het je hormonen niet lastiger maken dan ze het al hebben. De overgang is hard werken en dat je daar af en toe last van hebt dat hoort erbij. Je hormonen zijn opzoek naar een nieuwe balans en hoe beter ze die kunnen vinden hoe fijner het voor jou is.

Wil je jouw hormonen in balans brengen, lees dan mijn blog waarin ik 5 tips voor een gezonde hormoonbalans geef.

Ben lief voor je lichaam, het is je kostbaarste bezit. De tips die ik je heb gegeven in deze blog helpen je om je hormonen voor je te laten werken. Vind je deze blog waardevol en gun je andere vrouwen ook deze tips, deel dan deze blog. Gebruik hiervoor de social media knoppen die je in je scherm ziet.

* Xeno oestrogenen zijn stoffen in het milieu – afkomstig uit de petrochemische industrie – met een sterke oestrogeen-achtige werking.

*Fyto oestrogenen zijn een groep stoffen die planten aanmaken en die net als het vrouwelijk hormoon oestrogeen affiniteit hebben voor de oestrogeenreceptor.

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?