De haat liefde verhouding met je lichaam en jezelf.

Heb jij ook weleens geprobeerd om positief over je lijf te zijn terwijl je gewoon niet happy bent met je lichaam? Ik weet nog dat een verkoopster eens tegen mij zei: ‘jij bent een prachtige vrouw, je hoeft echt niet onzeker te zijn over je lichaam, je bent goed zoals je bent’. Haar opmerking deed mij goed, ik rekende snel af, ging zelfverzekerder naar huis om daar mijn nieuwe aanwinst te showen. Thuis voor de spiegel was het positieve gevoel al snel verdwenen. ‘Hoe zo is mijn lijf prachtig?’, dacht ik. Het enige dat ik zag was een lichaam waar ik echt niet blij van werd.

In de (anti-)dieetwereld hebben ze het over Body Positivity. Omarm je lichaam, echte vrouwen hebben rondingen, ieder lichaam is summer proof…. Het zijn zomaar wat zinnen die je op het internet kan vinden. Hoe goed ik ook mijn best deed, ik zag en voelde het niet bij mijn eigen lichaam. Mijn zelfbeeld werd steeds negatiever, het stemmetje in mijn hoofd destructiever omdat ik mijn gewicht alleen maar zag stijgen.

Het enige dat ik wilde was een lichaam waar ik wel blij van zou worden, een vrouw in de spiegel zien waar ik echt blij van zou worden. En dat hield concreet in afscheid nemen van mijn eetbuien, gezonder worden, meer energie krijgen en kilo’s kwijt raken.

Nog niet wetende dat het allemaal zou draaien om ‘een gezonde relatie met eten en mezelf’ startte ik oktober 2013 mijn zoektocht. In de maanden die volgde vielen de puzzelstukjes op haar plaats. En naar mate ik meer energie kreeg, gezonder werd en ik meer kilo’s kwijtraakte ging ik mijn lichaam steeds leuker vinden. Tot het punt waar ik nu ben gekomen en ik oprecht kan zeggen ‘lichaam ik ben blij met jou!’

Body Positivity het is iets waar je jarenlang naar kunt zoeken, maar jij bent jij. Je zal de rust niet vinden als je een haat liefde verhouding hebt met je lichaam en jezelf.

Jij bent wie je bent, het is jouw waarheid hoe je over je eigen lichaam denkt, wat je voelt. Veel mensen passen zich aan de verwachtingen van de maatschappij, familie, vrienden, kennissen, het ideale plaatje dat je steeds op social media voorbij ziet komen. Ze durven niet uit te spreken dat ze eigenlijk niet happy zijn met hun lichaam, voelen zich ondankbaar. Want voor de buitenwereld hebben ze het perfect voor elkaar. Een geweldige baan, een succesvol bedrijf, reizen, leuke kinderen, een mooi huis, droom auto, mooi sociaal leven, niks te klagen. En ondertussen gaat het veroordelende stemmetje maar door en door en knaagt de gedachte ‘was ik maar van die dikke buik, heupen en billen verlost’. Simpelweg omdat je weet dat je dan wel happy bent met je lichaam als je dat leuke jurkje met die gave hakken weer kan dragen. In gedachte zie je jezelf al lopen  …

Of je nu veel te zwaar of maar een paar kilootjes te veel hebt, het maakt niet uit. Als je niet happy bent met je lichaam en eten je onrust geeft dan is het in beide gevallen ellendig.  Het kost je veel energie.

Body Positivity, ik vind het echt een ding hoor. Er is altijd wel iets niet goed. Dan is het je haar dat niet goed zit, dan die ene rimpel die ineens opvalt en dan is het weer een jurkje dat net niet lekker valt. Of een broek in je favoriete winkel met een vreemde pasvorm. Dit heeft niks met je gewicht te maken, het verschilt gewoon met de dag, iedereen heeft hier last van.

Mijn zoektocht werd met succes beloond. Ik ben erin geslaagd om de strijd met eten en mezelf volledig op te lossen. Ik werd gezond en energiek, bereikte mijn ideale gewicht en dit is hoe het is gebleven.

Als jij jezelf herkent in wat ik hier heb geschreven dan hoop ik echt dat jij nu denkt ‘wat zij kan kan ik ook!’ Ik beschouwde mezelf als een hopeloos geval en toch heb ik het bereikt. Niet vanuit wilskracht, maar juist door te denken en leven als de vrouw van mijn dromen met het lichaam en een eetpatroon waar ik wel blij van werd. Mentaal was het een uitdaging, maar ik zette stug door. Ik leerde luisteren naar mijn lichaam zoals ik nog nooit had gedaan en kreeg als beloning de relatie met eten en mezelf waar ik echt happy mee ben. Als ik dit kan, kan jij het zeker! Gaat 2021 het jaar worden waarin jij echt happy gaat worden met jezelf?

Voel je dat je na het lezen van deze blog aan de slag wil gaan om een (h)eerlijk relatie met eten en jezelf te krijgen, neem dan contact met mij op. Ik ben er voor je!

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?