Dol op een heerlijk stukje taart? Wil je genieten zonder schuldgevoel? Dan is deze glutenvrije blauwe bessen cheesecake een absolute aanrader voor je. De bodem is gemaakt van hazelnotenmeel. Dit geeft de taart een lekkere bite met een zoete, rijke notenachtige smaak.

Een heerlijke en onweerstaanbare glutenvrije cheesecake waarmee je iedereen blij maakt

Hazelnotenmeel kan je eenvoudig zelf maken door hazelnoten in een goede keukenmachine te vermalen. Je kan het ook, net zoals ik heb gedaan, kant en klaar kopen in de supermarkt, biowinkels of online. Wil je geen hazelnotenmeel gebruiken, vervang het dan gerust door een andere glutenvrije meelsoort. Let op, ipv 100 gram hazelnootmeel moet je dan 125 gram van de andere soort gebruiken. Je bodem krijgt uiteraard een andere smaak als je ander meel gaat gebruiken.

Wat heb je nodig:

  • kleine springvorm (16-20 cm)
  • bakpapier
  • spatel
  • kwastje
  • staafmixer

Voor de bodem:

  • 75 gram hazelnotenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zeezout
  • 1 tl kaneel
  • 30 gram ahornsiroop
  • 1 ei
  • 30 gram kokosolie

Voor de vulling:

  • 100 gram blauwe bessen
  • 5 blaadjes gelatine
  • 500 gram (lactosevrije) kwark
  • 1 el (verse) sinaasappelsap
  • 2 el ahornsiroop

Voor de topping:

  • 150 gram verse frambozen
  • 50 gram (pure) chocolade

Hoe maak je de glutenvrije blauwe bessen cheesecake:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bedek de bodem van je springvorm met bakpapier en vet de raden in met kokosolie. Doe vervolgens je hazelnotenmeel, bakpoeder, zeezout, kaneel, ahornsiroop en het ei in een kom. Vermeng dit alles goed. Smelt de kokosolie in een pannetje en roer dit vervolgens door je beslag. Roer alles nog een keertje goed door elkaar tot er een mooie massa ontstaat. Dt beslag verdeel je over de bodem van je springvorm. Zet je springvorm in de oven en bak de bodem in ongeveer 20 minuten af. Terwijl de bodem in de oven staat ga je aan de slag met de vulling.

Verwarm de blauwe bessen in een pannetje met een paar eetlepels water. Kook ze ongeveer 2 minuten, daarna pureer je ze tot moes. Dit kan je doen met een staafmixer of een stamper. Verwarm alvast een tweede pannetje met een bodem water. Week hierna de blaadjes gelatine in een bakje met water tot ze zacht zijn. Knijp de blaadjes uit en roer ze in het pannetje met het verwarmde water tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Voeg nu 2 eetlepels kwark toe aan de gelatine en blijf goed roeren. Haal het pannetje van je fornuis en voeg de overige kwark toe. Blijf goed roeren. Hierna voeg je de gepureerde blauwe bessen toe, samen met het sinaasappelsap en de ahornsiroop.

Wanneer de bodem klaar is, giet je de vulling over je bodem heen. Laat je cheesecake ongeveer 3 uur in je koelkast opstijven.

Is de vulling stijf genoeg, dan kan je met de afwerking gaan beginnen. Decoreer je taart met de frambozen, begin aan de buitenrand en werk naar binnen toe. Hierna ga je de taart echt afmaken…. Smelt ‘au bain marie’ de chocola en verdeel deze met een lepel over je taart.

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is heerlijk gaan genieten van je eigen, onweerstaanbare glutenvrije blauwe bessen cheesecake.

Deze recepten komen uit het boek Bakken zonder tarwe van Marike bol.

Ook interessant voor je: Happy and Healthy bananenbrood

 

Share This
× Hoe kan ik je helpen?