Help, mijn benen zijn gezwollen, wat kan ik doen…

 

Heb jij dat ook, de temperatuur buiten loopt op en je benen, enkels en voeten zwellen op? Grote kans dat jij hier ook last van hebt. En dat is niet fijn. Als je schoenen krapper gaan zitten en je bijvoorbeeld in je voeten een langzaam verdwijnende bult krijgt als je er met een vinger op drukt. Dit kan behoorlijk oncomfortabel en soms ook pijnlijk zijn. Het zeker ook niet fijn omdat je het vaak ook aan je gewicht merkt dat je toch vasthoudt. 
 
Daarom heb ik een paar tips voor je. Met deze tips kan je gezwollen voeten/benen voorkomen en in ieder geval al wat verminderen.
De warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten uitzetten. Hierdoor wordt er meer bloed aangevoerd. Doordat er meer bloed wordt aangevoerd is het voor je lichaam lastig om het bloed ook weer goed af te voeren. Dit zorgt er voor dat er meer druk op de aderen komt te staan. Er moet meer bloed/vocht door de vaten worden geperst. Door de warmte kan je lichaam ook het vocht niet goed kwijt. Hierdoor hou je automatisch al meer vocht vast. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht gebeurt dit juist vaak wanneer je een lange wandeling maakt of lang stil zit.
 
Het is altijd belangrijk om voldoende te drinken. Wanneer het erg waren is is het belangrijk om genoeg water te drinken. Zo voorkom je uitdroging en verklein je de kans op gezwollen voeten en benen.
 
Daarnaast is het echt belangrijk om juist regelmatig te bewegen. Gewoon een rondje door (of om) het huis of het kantoor waar je werkt is al voldoende om zwelling tegen te gaan. Door te bewegen stimuleer je de doorbloeding en je beenspieren. Je kan bijvoorbeeld ook oefeningen doen met je benen. 
Als het warm is kan ook je eetpatroon er voor zorgen dat minder last krijgt van dikkere voeten en enkels. Zout zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. Eet daarom als het warm is minder zout. Let ook op met alcohol en zorg er wel voor dat je in ieder geval voldoende slaapt.
 
Zijn ondanks alles je benen, enkels en/of voeten toch gezwollen op een warme dag trek dan na je werkdag zo snel mogelijk je schoenen uit en leg je voeten lekker omhoog. Op deze manier krijgt het vocht de kans om sneller weg te trekken en zal de zwelling eerder afnemen. Eventueel kun je ook tijdens de nacht je benen iets hoger leggen.
 
Eventueel kan je ook wisseldouches nemen om je de doorbloeding te stimuleren.
 
Stel nu dat je merkt dat je weegschaal ook niet zo lief is voor je. Kijk dan eerst even naar je voeten en benen. Grote kans dat je zwaarder bent omdat je last hebt van het vocht. Maar, ben wel eerlijk naar en voor jezelf. Kijk ook een kritisch en brutaal naar je eetpatroon. Was dat wel goed de afgelopen week? Op deze manier hou je jezelf in ieder geval niet voor de gek!
 
Hoe dan ook, vocht vasthouden is absoluut niet leuk en ik hoop van harte dat je met deze tips sneller van het vocht af gaat komen.

E-book Afvallen zonder Dieet

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nee, dank je wel!

× Waar kan ik je mee helpen?