Voor alles is een eerste keer

De allereerste keer als je nieuwe ‘ik’ op vakantie gaan is best wel een uitdaging. Je bent gewend aan een vast ritme, gewend om meer te bewegen. Andere jaren was je nog niet zo bewust van al die calorieën. Nu weet je wel beter en zorg je dat je iedere dag voldoende eet. Een keertje te veel eten en drinken dat maakt je niet zoveel uit, daar weet je nu wel mee om te gaan.

Ook voor mij was er een eerste keer. Het was een echte uitdaging. Zo lang als ik mij kan herinneren was er in de vakantie altijd eten en drinken in overvloed. Bewegen stond op een laag pitje, het moest vooral gezellig zijn.

Het verschil tussen mijn oude en nieuwe ‘ik’ was helemaal niet groot. De nieuwe ik wil het ook gezellig hebben, alleen was het toen nog steeds mijn doel om gewicht te verliezen. En dan is het niet zo handig om ‘alles weer los’ te laten.

Ik besloot om weer eens mijn collage erbij te gaan pakken. De collage van de vrouw die ik wilde zijn. Ik ben een beelddenker en voor mij werkt het heel erg goed om weg te dromen bij een collage. Thuis was ik qua gedrag al helemaal die vrouw, dat wist ik.

Terwijl ik naar mijn collage aan het kijken was heb ik aan die vrouw gevraagd wat voor haar tijdens de vakanties het allerbelangrijkste was. Zij vertelde mij dat ze wilde genieten. Genieten van haar man en kinderen, van de zon, zee en het strand. En ook genieten van lekker eten, maar dan wel met mate. Ze vertelde dat ze er een hekel aan had als ze niet kon slapen omdat ze weer te veel had gegeten en gedronken. En dat ze best wel een keertje zin had in een croissantje, maar niet meer iedere dag. Ach en een keertje te veel eten en drinken daar had ze ook niet zoveel problemen mee, als ze maar wel regelmatig kon bewegen.

Ik werd er helemaal blij van, ik had het antwoord op mijn vraag gekregen. Het enige dat ik nog moest doen was mezelf goed voorbereiden. Ik ben gaan bedenken wat ik graag wilde eten tijdens de vakantie en wat dan het meest handige was. Met behulp van MyFitnessPal ben ik gaan ontdekken hoe ik door kon gaan met Bourgondisch Afvallen tijdens de vakantie. Dat was wat ik wilde. Zonder schuldgevoel genieten van lekker en voldoende eten, maar niet meer veel te veel eten.

Omdat ik tegen de eerste vakantie best wel een beetje opzag besloot ik om qua eten en drinken niet veel af te gaan wijken van wat ik thuis gewend was. Het grote verschil was misschien wel dat ik dan geen appel als tussendoortje nam, maar bijvoorbeeld ananas. Of dat ik geen bruinbrood nam, maar een hard broodje. En niet iedere dag een croissant, maar af en toe eentje. Het allerbelangrijkste waren de hoeveelheden. Thuis had ik in de weken voordat wij op vakantie gingen al goed gelet op hoe groot de hoeveelheden waren die ik at. Dit hielp enorm tijdens de vakantie.

Iedere keer als ik twijfelde aan mezelf stelde ik mezelf weer die ene vraag ‘wat gun ik mezelf?’. Zo kreeg ik iedere keer weer de rust om te kiezen vanuit de vrouw die ik wilde zijn.

Natuurlijk ging het niet alle dagen goed. Er waren best wel dagen bij dat het allemaal niet ging zoals ik had bedacht. Op die dagen was ik niet al te streng voor mezelf. Ik heb het zo gelaten. Wel heb ik ervan geleerd. Dan keek ik de dag daarna terug en bedacht wat ik een volgende keer anders kon doen.

De eerste keer als je nieuwe ik op vakantie gaan kan best eng zijn. Maar laat het los en vraag jezelf eens rustig af wat de vrouw die jij wil zijn doet tijdens de vakanties. Hoe gaat zij dan met eten en drinken om? Dit heb ik ook moeten leren. Bij mij ging het ook niet automatisch.

Ik wil je aanmoedigen om het los te laten dat het direct perfect moet gaan. Zo werkt het niet sterker nog dat is precies waarom het zo vaak helemaal fout gaat. Neem voordat je weggaat eens rustig de tijd om je voor te bereiden. Schrijf eens op hoe je oude ik was tijdens de vakantie en hoe je nieuwe ik wil dat het gaat. Als het goed voelt wat je hebt opgeschreven bespreek het dan ook met bijvoorbeeld je partner en kinderen. Vraag ze om steun en leg ze uit waarom jij dit zo graag wil.

Als jij ook wil weten hoe je voortaan ook tijdens je vakanties kan gaan leven als de vrouw die jij wil zijn, schrijf je dan in voor de workshop Word je eigen dieetcoach, die ik geef op dinsdag 5 september in ’s-Hertogenbosch, https://claudiavesters.nl/workshop/

E-book Afvallen zonder Dieet

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nee, dank je wel!

× Waar kan ik je mee helpen?