Vrienden worden met je stresshormoon cortisol, hoe doe je dat?

Stress, wie heeft er tegenwoordig geen last van. Het hormoon dat de hoofdrol speelt bij stress is cortisol. Het is een belangrijk hormoon, je lichaam kan niet zonder. Maar een overdosis aan cortisol door stress ik funest voor je lichaam. In deze blog geef ik je 5 tips waarmee je direct aan de slag kan gaan om jouw stresshormoon in balans te brengen.

Maar eerst ga ik je meer vertellen waarom een gezonde dosis van het hormoon cortisol goed is. Cortisol wordt gemaakt in de bijnieren en volgt het dag en nachtritme. In de avond is de hoeveelheid cortisol in je lichaam laag en in de ochtend het hoogste. Deze balans is nodig om ervoor te zorgen dat je ’s avonds ontspannen in slaap valt en in de ochtend fris en uitgerust weer opstaat. Op het moment dat er gevaar dreigt dan gaat je lichaam extra cortisol aanmaken. Zo blijf je alert en kan je direct vluchten als het moet. Het hormoon cortisol geeft je op zo’n moment de energie die je nodig hebt. Zo zie je maar dat een gezonde dosis cortisol belangrijk is.

De problemen met het hormoon cortisol komen wanneer er een constante stresssituatie is. Zeg maar chronische stress. Stress die komt van je werk, een ongezond eetpatroon, je gezinssituatie, ruzies, verdriet, angst of bijvoorbeeld overmatig sporten.

Iedere keer wanneer je lichaam deze stress voelt gaat het cortisol aanmaken. Door deze overdosis krijg je een gejaagd gevoel, ga je slechter slapen, krijg je minder energie, is de kans groot dat je eetbuien krijgt en het zorgt voor een groeiend zwembandje om je middel. Je voelt het misschien al aankomen, dit geeft nog meer stress en zo blijf je in de vicieuze cirkel van de stress hangen. Het hormoon cortisol heeft je als het ware je in zijn macht…

Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel? Met deze 5 tips gaat het je lukken om vrienden te worden met je stresshormoon.

#1 Voeding

Het zal je niet verbazen dat voeding tip nummer 1 is. De meeste voeding in de supermarkt zit vol verborgen suikers en andere stoffen die voor onrust zorgen in je lichaam. Door te kiezen voor voeding die zoveel mogelijk puur en onbewerkt is krijgt je lichaam de voedingstoffen waar het naar verlangt. Neem afscheid van de pakjes en zakjes en vervang ze door verse of droge kruiden om je eten op smaak te brengen. Ga minimaal 350 gram groenten eten, gun jezelf 2 stuks fruit per dag en drink voldoende water, je lichaam zal je dankbaar zijn.

#2 Minder cafeïne

Het stofje cafeïne zorgt ervoor dat je wakker blijft. Teveel cafeïne stimuleert de aanmaak van cortisol. Bovendien is het stofje cafeïne voor je lichaam heel moeilijk af te breken. Als het opwekkende effect van de cafeïne voorbij is dan duurt het nog minimaal 4 uur voordat je lichaam het heeft afgebroken. Genieten van 1 of 2 kopjes koffie per dag is prima, maar stop met het drinken hiervan na 3 uur ’s middags.

#3 Sport en train met mate

Bewegen, trainen, sporten het is goed voor je. Je lichaam heeft het nodig om je energie te geven, te zorgen dat je sterker bent omdat je spiermassa opbouwt. Spieren zorgen er op hun beurt weer voor dat je lichaam beter met suikers om kan gaan. Teveel bewegen, trainen, sporten heeft een keerzijde, stress. Je lichaam vind het heerlijk als je actief bent, maar heeft ook voldoende tijd nodig om te herstellen. Een goede workout voor je lichaam duurt maximaal 45 minuten. Laat ongeveer 48 uur tussen twee trainingen zitten, dan krijgt je lichaam voldoende tijd om te herstellen. Ben je een beginnende sporter, gun jezelf dan 72 uur rust tot de volgende training.

#4 Zorg voor voldoende slaap

Je lichaam heeft tijd nodig om te kunnen herstellen na een lange dag en ervoor te zorgen dat je fris en uitgerust aan de nieuwe dag kan beginnen. Gemiddeld heeft je lichaam tussen de 7 en 9 uur slaap nodig om te herstellen. Slaap je minder dan 6 ½ uur per nacht dan pleeg je als het ware roofbouw op je lichaam. Hoe verleidelijk het ook is om ’s avonds nog even die serie op netflix af te kijken of nog even op je telefoon te kijken, een goede nachtrust is een cadeautje aan jezelf. Je lichaam krijgt rust en kan je de goede energie gaan geven die jij nodig hebt.

#5 Breng het stemmetje in je hoofd tot rust

Ademhalingsoefeningen, yoga, mediteren, het zijn allemaal goede oefeningen om in je hoofd tot rust te komen. Het stemmetje in je hoofd maakt vaak overuren. Je moet nog zoveel, er wordt zoveel van je gevraagd, alle indrukken die je moet verwerken. Bewust of onbewust zorgt het stemmetje in je hoofd voor veel stress. Door dagelijks even 5 minuten je handen op je buik te leggen, je ogen te sluiten en bewust naar je handen toe te ademen geef je het stemmetje in je hoofd pauze. Het hoeft even niks. Sinds kort is er een nieuwe app beschikbaar die je hierbij kan helpen. Het is de Meditation Moments app. Deze kan je gratis downloaden in de Apple App Store of Google Play Store en vrijblijvend uitproberen.

Met deze 5 tips die ik met je heb gedeeld zet je een eerste goede stap om het hormoon cortisol in balans te brengen. Dit maakt weer dat alle andere hormonen in je lichaam voor je gaan werken en je de positieve energie gaat voelen die je nodig hebt om lekker in je vel en kleding te zitten.

P.S. kan je wel een zetje in de rug gebruiken, dan kan de online Becoming You Training je helpen. Stap in het leven van de gezonde, energieke, slanke(re) vrouw, ook als je het nog niet bent! In 6 lessen leer je te gaan leven als deze vrouw, verander je jouw mindset en brengen we je hormonen in balans.

Vrouw in Balans Magazine

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

× Waar kan ik je mee helpen?