365 dagen calorieën tellen

Zie je het al voor je dat je 365 dagen calorieën gaat tellen? Alleen de gedachte al maakt mij gek. Calorieën tellen? No way. Dat is lastig, saai, kost veel tijd, onzin, belachelijk op een gegeven moment weet je het toch wel. Allemaal gedachtes die in mij opkomen als ik eraan denk. Gedachtes die jij misschien ook wel hebt.

Als ik terugdenk aan de tijd dat ik mijn rijbewijs wilde gaan halen voel ik weer de excuses en opwinding die ik had. Excuses omdat ik het belachelijk vond om de verkeersregels te gaan leren. Duh, dat kan ik wel, dacht ik. Appeltje eitje. Al de verkeersborden, onzin om die uit je hoofd te leren, dacht ik in mijn hoogmoed. Maar ja hoogmoed komt voor de val. Vol zelfvertrouwen ging ik naar het theorie-examen. Ik ging het tegendeel bewijzen, het was onzin om theorielessen te volgen en saaie materie in je kop te stampen.

De eerste vraag ging goed, de tweede ook nog en daarna brak het zweet mij uit. Het leek wel of ik een spelletje Russisch roulette aan het spelen was. Het zweet stroomde van mijn rug, mijn hoofd was rood, heel rood. Mijn zelfvertrouwen was compleet weg. Ik die het tegendeel ging bewijzen leek te gaan falen.

Ik had mijn gelijk bewezen

Ik bleek gelijk te hebben, met het maximaal aantal fouten dat mocht had ik mijn examen gehaald. Dit was echt een oppepper voor mijn zelfvertrouwen. Beter had ik kunnen zeggen dat ik door het oog van de naald was gekropen. Op dat moment kon ik niet vermoeden dat mijn hoogmoed mij alsnog zou gaan opbreken.

Een paar maanden later mocht ik dan eindelijk gaan afrijden. Al die tijd had ik mij door de verkeersregels heen gebluft. De examinator trapte er niet in, hij doorzag mij. Gelijk bij de eerste vraag over een verkeerssituatie ging ik de mist in. Ik herkende het verkeersbord wel, maar wist echt niet wat het betekende. Ik kon wel door de grond zakken. En dat is ook wat ik deed. De eenvoudige borden wist ik nog wel, maar de rest. Kortom ik werd alsnog afgestraft omdat ik geen tijd en aandacht aan de basis had besteed. Ik kreeg mijn felbegeerde roze papiertje niet.

Zo werkt het ook met leren hoeveel eten bij je past. Hiervoor heb je echt de basiskennis nodig als je het echt goed wil gaan doen. De basis is weten hoeveel eten je nodig hebt en die hoeveelheden ook echt gaan eten. En eten is complex. Want hoe weet je wat en hoeveel je ergens van kan eten?

Calorieën zijn er in alle soorten en maten

De enige manier omdat te achterhalen en goed te doen is calorieën bijhouden en je hoeveelheden afwegen. Er is geen enkele andere manier als je het zelf wil leren. Natuurlijk kun je de rest van je leven afhankelijk blijven shakes, pillen of de Sonja Bakker boeken, maar is dat wel vol te houden. Wil je dat echt?

Als je antwoord nee is dan is er maar 1 optie en dat is het leren zelf te doen. Dat is niet zo moeilijk. Als ik het kan, kan jij het zeker. Het enige dat je nodig hebt is vastberadenheid, een app, een weegschaal en je absolute commitment om je doel te halen. Dezelfde commitment die je had om je rijbewijs te gaan halen of je schooldiploma. Zie je het al voor je dat je de vrijheid hebt om alles te eten en drinken én slank te blijven. Hoe zou dat zijn?

365 dagen calorieën tellen is inderdaad niet haalbaar, maar 365 dagen calorieën bijhouden om deze vrijheid te krijgen is die wel de moeite waard voor je?

Hoogmoed komt voor de val

Waarom 365 dagen? Een jaar heeft 365 dagen en geen enkele dag van het jaar is hetzelfde. Iedere dag van het jaar voel jij je anders, gedragen de mensen om je heen zich anders, is het weer anders, heb je andere dingen te doen. Tel daarbij op dat er zoveel verschillende soorten eten zijn dat je nooit in 30 dagen alles gehad kan hebben. En dus ook niet alle kennis hebt. De ene calorie is namelijk niet de andere calorie.

Wil je echt de vrijheid krijgen zoals slanke mensen ook al hebben dan is het nodig om te gaan omdenken. Ga geen calorieën tellen, ga ze bijhouden. Doe het niet uit frustratie, maar juist om ervan te leren. Kijk niet naar de korte termijn, maar juist naar de lange termijn. Wat gaat het je de rest van je leven opleveren als je nu in actie komt en het wel goed gaat leren.

365 dagen calorieën bijhouden is jouw weg naar vrijheid

Ik zal je eerlijk bekennen dat ik er nu, en ik heb al 28 jaar mijn rijbewijs, nog steeds spijt van dat ik toen niet beter de verkeersborden heb geleerd. Soms zie ik een bord staan en dan weet ik echt niet wat het betekend. Daarom heb ik er geen spijt van dat ik 365 dagen MyFitnessPal heb bijgehouden. Dag in dag uit, tijdens vakanties, feestjes of weekenden. Stug heb ik doorgezet. Dit heeft mij de vrijheid opgeleverd om alles te eten en drinken wat ik wil. Alleen ik bepaal, vanuit mijn doel, wat en hoeveel ik eet. Ik ben niet meer overgeleverd aan situaties.

Voel je vrij om deze blog te delen met iedereen die jij ook deze vrijheid gunt.

Wil je meer weten over calorieën en de vrijheid die ze je geven, bekijk dan de vlog van Claudia

E-book Afvallen zonder Dieet

Is Gezond en Blijvend afvallen je grote wens?

Download het gratis e-magazine en laat je inspireren

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nee, dank je wel!

× Waar kan ik je mee helpen?